W sierpniu br. odbyło się posiedzenie Rady Programowej KPP. Tematem spotkania były między innymi konkursy kulinarne ubiegające się o możliwość nominacji ich zwycięzców do Kulinarnego Pucharu Polski 2017. Ze wszystkich aplikacji wybrano dziesięć.
Listę konkursów nominowanych tradycyjnie otwiera Primerba Cup. Zwycięzcy tegorocznej edycji, już podczas uroczystej Gali Kulinarnego Pucharu Polski, która odbyła się 28 września br., odebrali nominację do KPP 2017 z rąk Filipa Bittnera, Dyrektora Grupy Produktów.
Pozostałe konkursy nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2017 to:
- Kulinarny Rajd Mistrzów, 18.11.2016
- Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”, 19.11.2016
- Konkurs dla Młodych Adeptów Sztuki Kulinarnej „L’art De la ciusine Martell”, 3-5.03.2017
- Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskie, koniec marca 2017
- XIV Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne, 21.04.2017
- Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, 27.05.2017
- Wielkopolski Kucharz Roku – konkurs im. Rafała Jelewskiego, 9.06.2017
- Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro, 8.07.2017
- Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny, 12.08.2017.
Tegoroczny wykaz konkursów nominowanych do KPP jest krótszy w porównaniu z latami ubiegłymi. Kulinarny Puchar Polski kieruje się wypracowanymi starannie regułami, które mają zapewnić wysokie standardy rywalizacji oraz rzetelną ocenę uczestników. Dobór konkursów nominowanych o odpowiednim poziomie organizacji pozwala nam te standardy utrzymać. Mamy też pewność, że rywalizacja o udział w KPP odbywa się na jak najbardziej zbliżonych do siebie zasadach w całej Polsce, co jest istotne z punktu widzenia kucharzy ubiegających się o nominację. – objaśnia Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów.
Siedemnasta edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dn. 3-4 października 2017 roku.
Więcej informacji o konkursie na: www.kpp.mtp.pl oraz profilu Facebook.