24 maja br. w Zespole Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini odbyły się już drugie warsztaty z cyklu „Dzień z Podravką”.
W ich trakcie uczestnicy poznali nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowywania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach. Nauczyli się stosować nowe trendy kulinarne w kuchni polskiej i śródziemnomorskiej.
W czasie warsztatów niezwykle interesujące dla młodzieży okazały się informacje o tzw. piątym smaku umami. Glutaminian jest naturalnym aminokwasem i logicznym uzupełnieniem czterech klasycznych kategorii smakowych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także sosy i pomidory, na bazie których uczniowie tworzyli bardzo ciekawe warianty dobrze sobie znanych dań.
Po przeprowadzeniu warsztatów odbył się konkurs polegający na wymyśleniu jednego przepisu z użyciem minimum 3 produktów Podravki. Największą kreatywnością wykazali się: Monika Bernas – I miejsce, Dawid Jasica – II miejsce oraz Justyna Wołek – III miejsce. Tym samym zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału konkursu.
Następne warsztaty już 7 czerwca br. w Technikum Gastronomicznym Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Łodzi.