?Dzień z Podravką? w Trzebini

Newsy

?Dzień z Podravką? w Trzebini

30 maja 2011

24 maja br.  w Zespole Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini odbyły się już drugie warsztaty z cyklu „Dzień z Podravką”.

W ich trakcie uczestnicy poznali nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowywania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach. Nauczyli się stosować nowe trendy kulinarne w kuchni polskiej i śródziemnomorskiej.

W czasie warsztatów niezwykle interesujące dla młodzieży okazały się informacje o tzw. piątym smaku umami. Glutaminian jest naturalnym aminokwasem i logicznym uzupełnieniem czterech klasycznych kategorii smakowych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także sosy i pomidory, na bazie których uczniowie tworzyli bardzo ciekawe warianty dobrze sobie znanych dań.

Po przeprowadzeniu warsztatów odbył się konkurs polegający na wymyśleniu jednego przepisu z użyciem minimum 3 produktów Podravki. Największą kreatywnością wykazali się: Monika Bernas – I miejsce, Dawid  Jasica – II miejsce oraz Justyna Wołek – III miejsce. Tym samym zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału konkursu.

Następne warsztaty już 7 czerwca br. w Technikum Gastronomicznym Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Łodzi.