28 kwietnia br. w Zespole Szkół nr 2 im. prof. T. Kotarbińskiego w Dzierżoniowie został zainaugurowany ogólnopolski autorski projekt Łukasza Konika „Dzień z Podravką”.
„Dzień z Podravką” to warsztaty i konkurs adresowane do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych. W ich trakcie Łukasz Konik przedstawia nowatorskie metody przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach.
Głównym założeniem kucharza jest zwiększenie praktycznej wiedzy młodych adeptów sztuki kulinarnej na temat zdrowego, a nie tylko efektownego odżywiania i komponowania zbilansowanych diet. Wszystko to na bazie różnorodnych produktów ofiarowanych na ten cel przez firmę Podravka Polska. Korzystając z nich uczniowie układają swoje własne przepisy, które następnie biorą udział w kilku etapowym konkursie.
Adresatem są polskie szkoły głównie z mniejszych miast, w których dostęp do nowości jest ograniczony.
Projekt oddziałuje nie tylko uczestników, ale również na ich bezpośrednie otoczenie – rodzinę, kolegów. Istotny jest również szybki, bezpośredni odzew na przekazywaną w projekcie wiedzę, wpływ na jej utrwalanie lub ewentualne modyfikowanie poprzez akcje na blogu i portalach społecznościowych. Dzięki temu projekt będzie żywy przez cały czas trwania, zwiększając liczbę odbiorców tego tak istotnego przekazu nie tylko wśród bezpośredniej grupy docelowej.
Następny projekt odbędzie się 24 maja w Zespole Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini.