7 czerwca w Technikum Gastronomicznym Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 w Łodzi odbyły się trzecie warsztaty z cyklu „Dzień z Podravką”, autorskiego projektu Łukasza Konika skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych.
Łódzki gastronomik to jedna z najstarszych szkół gastronomicznych w Polsce oraz największa w swoim regionie. Stąd też w warsztatach wzięło udział ponad 60 uczestników. W trakcie ich trwania, tak jak w poprzednich szkołach, uczniowie poznali nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach. Nauczyli się stosować nowe trendy kulinarne w kuchni polskiej i śródziemnomorskiej.
Po przeprowadzeniu warsztatów odbył się konkurs polegający na wymyśleniu jednego przepisu z użyciem minimum 3 produktów Podravki. Największą kreatywnością wykazali się: Przemysław Szałczyński – I miejsce, Małgorzata Majcher – II miejsce, Tomasz Kuna – III miejsce. Tym samym zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału konkursu.
Po warsztatach uczestnicy niezwykle zainteresowani byli wskazówkami Łukasza Konika dotyczącymi zdrowszej formy grillowania. Kucharz radził jak wykorzystywać otrzymane nowe receptury oraz przyprawy i miody Podravki do sporządzania marynat.
Serce uczestników podbił Ajvar, specjalność kuchni bałkańskiej. Jak się okazało wielu z uczestników kosztowało go po raz pierwszy. Dowiedzieli się, iż uszlachetnić nim można każdy sos, zupę lub inną potrawę.
Nowatorsko podeszli do liofilizowanych buraczków, które nie kojarzyły im się tylko z wigilijnym barszczem lecz świetnym produktem do przyrządzenia chłodnika.
Następne warsztaty już we wrześniu. A tymczasem zapraszamy wszystkich zainteresowanych do udziału w otwartym konkursie kulinarnym ogłoszonym na profilu Facebook – „Dzień z Podravką”.