Wypiekanie rogala świętomarcińskiego jest 150-letnią tradycją Poznania i okolic. 11 listopada jego spożycie sięga aż połowy rocznej produkcji. Rogal świętomarciński to produkt, który może być produkowany na terenie 26 powiatów województwa wielkopolskiego. Jego wyjątkowy charakter wynika ze składu i tradycyjnych metod produkcji. W tegorocznych obchodach Dnia św. Marcina po raz pierwszy rogal świętomarciński był znakowany z wykorzystaniem unijnego symbolu chronionego oznaczenia geograficznego. Przywilej ten dotyczy producentów, którzy po rejestracji nazwy „rogal świętomarciński” poddali się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i otrzymali świadectwo jakości. Na wniosek producentów, Wielkopolski Wojewódzki Inspektor JHARS skontrolował wszystkie zakłady produkujące rogala świętomarcińskiego, w wyniku czego wydał 90 świadectw jakości potwierdzających zgodność procesu produkcji ze specyfikacją.