2 grudnia dzieci uczestniczące w kulinarnym projekcie edukacyjnym prowadzonym przez Fundację Szkoła na Widelcu przygotowały ucztę świąteczną dla swoich chorych rówieśników. To było niezwykłe spotkanie.
Przez cały listopad Fundacja Szkoła na Widelcu prowadziła warsztaty kulinarne z grupą dzieci i młodzieży na warszawskim Mokotowie. W ramach tego mini projektu – Wyzwanie Gotowanie – kursanci zdobywali podstawowe umiejętności kulinarne. Organizatorzy przygotowali cykl edukacyjny, podczas którego dzieci z trzech grup wiekowych nauczyły się przygotowywać śniadanie, drugie śniadanie, obiad i podwieczorek.
Finałem warsztatów było przygotowanie samodzielnie przez kursantów świątecznego spotkania dla podopiecznych Fundacji Mam Marzenie i Fundacji Nasze Dzieci. Kulinarne przygotowania odbywały się przez cały dzień pod czujnym okiem edukatorów kulinarnych i wolontariuszy Fundacji Szkoła na Widelcu oraz Grzegorza Łapanowskiego – prezesa i założyciela tej Fundacji. W menu znalazło się mnóstwo świątecznych przysmaków m.in.: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, śledziowa sałatka z pieczonymi burakami, pasztet z białej fasoli i gruszki, pasztet z cieciorki z nutą orzechową oraz pyszne świąteczne desery. Uczestnicy mogli też ozdobić pierniki naturalnymi lukrami i zabrać je do domu, aby kogoś nimi obdarować lub powiesić na choince. Rozbudziliśmy razem ducha Świąt. Klimatyczny obiad odbył się w studiu kulinarnym Food Lab Studio i zgromadził blisko 80 osób. Gościem spotkania była też zastępca burmistrza Mokotowa Monika Gołębiewska-Kozakiewicz.