Do końca listopada br. goście mieszczącej się w poznańskim hotelu Sheraton restauracji Fusion będą mieli okazję spróbowania dań, których wspólnym mianownikiem będą dynie. Menu dyniowe jest kolejną, po ofercie dań z borowikami, jesienną propozycją szefa kuchni Krystiana Szopki.
– Dynie to jedne z najbardziej popularnych jesiennych produktów, które można wkomponować w danie na bardzo wiele sposobów. Dobrze sprawdzają się zarówno jako główny składnik zup oraz purée, jak i znakomity dodatek do mięs, ryb i sałatek. Dodają również potrawie tak poszukiwanego przez nas w szare późnojesienne dni intensywnego koloru – powiedział szef kuchni.
W nowym menu znajdują się następujące dania:
– Zupa-krem z dyni z dodatkiem lodów pistacjowych i olejem dyniowym
– Sałatka z marynowaną dynią, pestkami słonecznika, orientalnym sosem z trawą cytrynową i olejem dyniowym oraz, do wyboru: wędzonym na zimno filetem z kaczki lub marynowanym w koperku wędzonym łososiem
– Tuńczyk z grilla podany z purée dyniowym, orientalnym pak choi z woka i pikantnym chutney’em dyniowym
– Pappardelle w sosie dyniowym z krewetkami i serem pecorino
– Dyniowe ratatouille z ziołami podana z grillowanym combrem cielęcym i sosem dyniowym z imbirem