Dynia rządzi jesienią w kuchni

Newsy

Dynia rządzi jesienią w kuchni

13 października 2014

Smaczna, kolorowa, niskokaloryczna, bogata w witaminy i świetnie komponująca się z różnymi składnikami. Tak, mowa o niedocenianej często dyni. Niedocenianej niesłusznie, bo to smaczny element wielu potraw i źródło inspiracji w kuchni. Nie można również zapominać o jej bogactwie składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Tak więc korzystać  trzeba – tym bardziej, że dynią możemy się cieszyć tylko przez kilka tygodni w roku.

Niedoceniana dynia w rzeczywistości może mieć spektakularny wpływ na nasze zdrowie. Jest praktycznie beztłuszczowa, więc nie musimy się martwić o ilość kalorii, które zawiera. Poza tym to bogate źródło karotenu i witamin, zwłaszcza wit. A, B1, B2, C, a także składników mineralnych jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zapobiega gromadzeniu się cholesterolu i zawiera sporą zawartość cynku, co w konsekwencji świetnie wpłynie również na naszą skórę i paznokcie.

– Dynia daje także ogromne możliwości kulinarne. Jej uniwersalny smak sprawia, że można jeść ją na słodko i słono, ugotowaną, pieczoną lub na surowo. Trzeba jednak wiedzieć, jak odpowiednio ją doprawić i tak połączyć ze sobą składniki, aby ze sobą perfekcyjnie współgrały. Takich kombinacji można stworzyć naprawdę sporo! Z dynią, i nie tylko, świetnie skomponuje się makaron, który jest dobrym nośnikiem smaku. Poza tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a różnorodność rodzajów i kształtów umożliwia  eksperymentowanie podczas wspólnego gotowania z przyjaciółmi – mówi Marta Martys, Marketing Manager Barilla.

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Czas przygotowania: 42 min

Stopień trudności: łatwe

Składniki dla 4 osób:

400 g makaronu Penne Rigate Barilla

1 mała dynia (450 g)

90 g wędzonego boczku

50 g sera Parmigiano Reggiano

2 łyżki posiekanej pietruszki

1 gałązka rozmarynu

1 ząbek czosnku

kilka kropli octu balsamicznego z Modeny

oliwa extra virgin do smaku

 

Obrać dynię i usunąć nasiona. Pokroić na kostki o boku ok. 1 cm. Boczek pokroić w cienkie paski. Posiekać rozmaryn, czosnek i pietruszkę. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć boczek aż będzie chrupiący, usuwając cały nadmiar tłuszczu.

Wrzucić dynię z rozmarynem, czosnkiem i pietruszką. Podsmażać jeszcze przez jakiś czas aż kawałki dyni będą miękkie.

Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z przygotowanym sosem. Udekorować wiórkami Parmigiano Reggiano. Skropić octem balsamicznym do smaku.

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: niski

Składniki dla 4 osób:

 mleko pełnotłuste 300 g

dynia 150 g

świeże pomidory 120 g

oliwa z Oliwek Extra Vergine 50 g

bazylia 5 liście

sól do smaku

Umyć dynię, pokroić ją w kostkę i umieścić w rondlu razem z mlekiem i szczyptą soli, gotować przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sito celem uzyskania lekkiej kremowej masy.

Pomidory umieścić na około 1 minutę we wrzątku, wyjąć i obrać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić w paseczki i przełożyć do naczynia z czterema łyżkami oliwy extra vergine, posiekaną bazylią i solą celem zmacerowania.

Ugotować mini kokardki w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze twardawe i dodać do kremu dyniowego. Doprawić solą i podawać przyozdobione pomidorami, które naszły aromatem bazylii.

Można też wzbogacić recepturę, zastępując połowę ilości mleka śmietaną. Do dania tego dobrze pasuje rześkie białe wino, czyste i aromatyczne, z lekko wyczuwalnym posmakiem goryczki, jak np. Pignoletto, czy Ortrugo.

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Czas: 35 minut

Stopień trudności: średni

Składniki dla 4 osób:

dynia 200 g

rukola 70 g

śmietana 50 g

orzechy włoskie bez skórki 40 g

parmezan 30 g

czosnek 1 ząbek

oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki

sól do smaku

pieprz do smaku

Zmiksować obrane ze skórki orzechy włoskie, czosnek i tarty parmezan, razem ze szczyptą soli, pieprzem i kroplą oliwy. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wszystko miksując.

Dynię piec przez 20 minut w piekarniku, następnie obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę w podsmażyć z odrobiną oliwy, dodając pokrojoną z grubsza rukolę.

Ugotować muszle Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze półtwarde i przełożyć na patelnię z sosem z dyni.