W jury zasiedli: Tomasz Purol (przewodniczący), Zenon Hołubowski, Szymon Bracik, Karol Sankowski, Katarzyna Daniłowicz, Tomek Milewski, Dawid Klimaniec i Wojtek Harapkiewicz.
W rywalizacji wzięło udział dziewięć dwuosobowych zespołów kucharskich – szef i kucharz pomocniczy – wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.
Przedmiotem konkursu była przystawka zimna lub gorąca i danie główne. Każda ze startujących ekip musiała przygotować 8 porcji dania głównego i 8 porcji przekąski. Obowiązkowym produktem do przygotowania przekąski był pstrąg, natomiast produktami, które należało wykorzystać do przygotowania dania głównego – sok przecierowy z borówki amerykańskiej oraz ozór z dzika.
Celem konkursu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej.
Organizatorami konkursu są restauracja Babinicz w Kompleksie Dworzysko, Ryszard Tomaszewski i Wojciech Harapkiewicz. Konkurs jest orgaznizowany przy wsparciu i pomocy merytorycznej Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.