Wczoraj w Downtown Dubai zaprezentowano czwartą edycję Michelin Guide Dubai, która po raz pierwszy w historii miasta wyróżniła restauracje trzema gwiazdkami Michelin – najwyższym odznaczeniem przyznawanym za kuchnię „wartą specjalnej podróży”.
Tegoroczna edycja objęła 119 restauracji, co stanowi wzrost o 72,5% względem inauguracyjnej edycji z 2022 r. (69 lokali). Wybór dokonany przez anonimowych inspektorów Michelin podkreśla dynamiczny rozwój i różnorodność sceny kulinarnej Dubaju.
Historyczne trzy gwiazdki
Dwie restauracje otrzymały po raz pierwszy trzy gwiazdki Michelin:
-
Trèsind Studio – autorski koncept szefa kuchni Himanshu Sainiego – jako pierwsza indyjska restauracja na świecie zdobyła trzy gwiazdki. Otrzymała pierwszą gwiazdkę w 2022 r., drugą rok później, a dziś dołącza do światowej elity.
-
FZN by Björn Frantzén, nowy projekt wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni, to jego trzecia restauracja z trzema gwiazdkami, obok Frantzén w Sztokholmie i Zén w Singapurze.
Przegląd edycji Michelin Guide Dubai 2025:
-
2 restauracje z trzema gwiazdkami (1 nowa, 1 awans)
-
3 restauracje z dwiema gwiazdkami
-
14 restauracji z jedną gwiazdką (2 nowe)
-
3 restauracje z Zieloną Gwiazdką Michelin
-
22 restauracje Bib Gourmand (5 nowych)
-
78 restauracji wyróżnionych jako rekomendowane (15 nowych)
Łącznie uwzględniono 35 kuchni z całego świata, co potwierdza reputację Dubaju jako jednej z najbardziej kosmopolitycznych i dynamicznych stolic kulinarnych globu. Według raportu Dubai Gastronomy Industry Report 2024, miasto zajmuje drugie miejsce po Paryżu wśród światowych stolic gastronomicznych.
Wypowiedzi liderów:
Issam Kazim, dyrektor generalny Visit Dubai, podkreślił, że tegoroczna edycja przewodnika jest kamieniem milowym w budowie wizerunku Dubaju jako globalnej destynacji gastronomicznej: Tak jak trzy gwiazdki oznaczają restaurację wartą specjalnej podróży, tak samo jest z Dubajem – miastem, które inspiruje świat swoją kulinarną różnorodnością.
Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor Michelin Guide: Dubaj stał się latarnią dla miłośników gastronomii. Sukces Trèsind Studio pokazuje, że miasto potrafi nie tylko przyjąć, ale i nagrodzić kulinarne innowacje najwyższego poziomu.
Himanshu Saini, szef kuchni Trèsind Studio: To dowód, że indyjska kuchnia może być progresywna, innowacyjna i godna najwyższego wyróżnienia. Trèsind Studio może istnieć tylko w Dubaju – nigdzie indziej nie miałoby tego samego ducha.
Björn Frantzén, szef kuchni FZN: Trzy gwiazdki dla FZN to zasługa całego zespołu. Dubaj zawsze był dla nas wymarzoną lokalizacją – dzięki partnerstwu z Atlantis Dubai udało się stworzyć coś wyjątkowego.
W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2025 r. Dubaj odwiedziło 7,15 mln międzynarodowych turystów – o 7% więcej niż w analogicznym okresie 2024 r. Rozwój sektora gastronomicznego odgrywa w tym wzroście coraz większą rolę.
Trzy gwiazdki Michelin:
- FZN by Björn Frantzén (NEW)
- Trèsind Studio (PROMOTED)
Dwie gwiazdki Michelin:
- Il Ristorante-Niko Romito
- Row on 45
- STAY by Yannick Alléno
Jedna gwiazdki Michelin:
- 11 Woodfire
- Al Muntaha
- avatāra
- Dinner by Heston Blumenthal
- Hakkasan
- Hōseki
- Jamavar (NEW)
- La Dame de Pic Dubai
- Manāo (NEW)
- moonrise
- Orfali Bros
- Ossiano
- Smoked Room
- Tasca by José Avillez
Zielona Gwiazdka Michelin
- Boca
- LOWE
- Teible
Bib Gourmand
- 21 Grams
- 3Fils
- Aamara
- Al Khayma Heritage Restaurant
- Bait Maryam
- Berenjak
- DUO Gastrobar – Creek Harbour (NEW)
- DUO Gastrobar – Dubai Hills
- Goldfish
- Harummanis (NEW)
- Hawkerboi (NEW)
- Hoe Lee Kow
- Indya by Vineet
- Khadak (NEW)
- Kinoya
- Konjiki Hototogisu
- REIF Japanese Kushiyaki – Dar Wasl
- REIF Japanese Kushiyaki – Dubai Hills
- Revelry
- Shabestan
- Sufret Maryam (NEW)
- Teible
MICHELIN Special Awards 2025
- Young Chef Award: Abhiraj Khatwani, Manāo
- Sommelier Award: Shiv Menon, Boca
- Service Award: Al Khayma Heritage Restaurant
- Opening of the Year: Ronin
oprac. H.Handkowska
źródło: Michelin Guide Dubai
fot. FLEYSTARS