Dubaj z pierwszymi restauracjami z trzema gwiazdkami

Aktualności

Dubaj z pierwszymi restauracjami z trzema gwiazdkami

Wczoraj w Downtown Dubai zaprezentowano czwartą edycję Michelin Guide Dubai, która po raz pierwszy w historii miasta wyróżniła restauracje trzema gwiazdkami Michelin – najwyższym odznaczeniem przyznawanym za kuchnię „wartą specjalnej podróży”.

Tegoroczna edycja objęła 119 restauracji, co stanowi wzrost o 72,5% względem inauguracyjnej edycji z 2022 r. (69 lokali). Wybór dokonany przez anonimowych inspektorów Michelin podkreśla dynamiczny rozwój i różnorodność sceny kulinarnej Dubaju.

Historyczne trzy gwiazdki

Dwie restauracje otrzymały po raz pierwszy trzy gwiazdki Michelin:

  • Trèsind Studio – autorski koncept szefa kuchni Himanshu Sainiego – jako pierwsza indyjska restauracja na świecie zdobyła trzy gwiazdki. Otrzymała pierwszą gwiazdkę w 2022 r., drugą rok później, a dziś dołącza do światowej elity.

  • FZN by Björn Frantzén, nowy projekt wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni, to jego trzecia restauracja z trzema gwiazdkami, obok Frantzén w Sztokholmie i Zén w Singapurze.

Przegląd edycji Michelin Guide Dubai 2025:

  • 2 restauracje z trzema gwiazdkami (1 nowa, 1 awans)

  • 3 restauracje z dwiema gwiazdkami

  • 14 restauracji z jedną gwiazdką (2 nowe)

  • 3 restauracje z Zieloną Gwiazdką Michelin

  • 22 restauracje Bib Gourmand (5 nowych)

  • 78 restauracji wyróżnionych jako rekomendowane (15 nowych)

Łącznie uwzględniono 35 kuchni z całego świata, co potwierdza reputację Dubaju jako jednej z najbardziej kosmopolitycznych i dynamicznych stolic kulinarnych globu. Według raportu Dubai Gastronomy Industry Report 2024, miasto zajmuje drugie miejsce po Paryżu wśród światowych stolic gastronomicznych.

Wypowiedzi liderów:

Issam Kazim, dyrektor generalny Visit Dubai, podkreślił, że tegoroczna edycja przewodnika jest kamieniem milowym w budowie wizerunku Dubaju jako globalnej destynacji gastronomicznej: Tak jak trzy gwiazdki oznaczają restaurację wartą specjalnej podróży, tak samo jest z Dubajem – miastem, które inspiruje świat swoją kulinarną różnorodnością.

Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor Michelin Guide: Dubaj stał się latarnią dla miłośników gastronomii. Sukces Trèsind Studio pokazuje, że miasto potrafi nie tylko przyjąć, ale i nagrodzić kulinarne innowacje najwyższego poziomu.

Himanshu Saini, szef kuchni Trèsind Studio: To dowód, że indyjska kuchnia może być progresywna, innowacyjna i godna najwyższego wyróżnienia. Trèsind Studio może istnieć tylko w Dubaju – nigdzie indziej nie miałoby tego samego ducha.

Björn Frantzén, szef kuchni FZN: Trzy gwiazdki dla FZN to zasługa całego zespołu. Dubaj zawsze był dla nas wymarzoną lokalizacją – dzięki partnerstwu z Atlantis Dubai udało się stworzyć coś wyjątkowego.

W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2025 r. Dubaj odwiedziło 7,15 mln międzynarodowych turystów – o 7% więcej niż w analogicznym okresie 2024 r. Rozwój sektora gastronomicznego odgrywa w tym wzroście coraz większą rolę.

Trzy gwiazdki Michelin:

  • FZN by Björn Frantzén (NEW)
  • Trèsind Studio (PROMOTED)

Dwie gwiazdki Michelin:

  • Il Ristorante-Niko Romito
  • Row on 45
  • STAY by Yannick Alléno

Jedna gwiazdki Michelin:

  • 11 Woodfire
  • Al Muntaha
  • avatāra
  • Dinner by Heston Blumenthal
  • Hakkasan
  • Hōseki
  • Jamavar (NEW)
  • La Dame de Pic Dubai
  • Manāo (NEW)
  • moonrise
  • Orfali Bros
  • Ossiano
  • Smoked Room
  • Tasca by José Avillez

Zielona Gwiazdka Michelin

  • Boca
  • LOWE
  • Teible

Bib Gourmand

  • 21 Grams
  • 3Fils
  • Aamara
  • Al Khayma Heritage Restaurant
  • Bait Maryam
  • Berenjak
  • DUO Gastrobar – Creek Harbour (NEW)
  • DUO Gastrobar – Dubai Hills
  • Goldfish
  • Harummanis (NEW)
  • Hawkerboi (NEW)
  • Hoe Lee Kow
  • Indya by Vineet
  • Khadak (NEW)
  • Kinoya
  • Konjiki Hototogisu
  • REIF Japanese Kushiyaki – Dar Wasl
  • REIF Japanese Kushiyaki – Dubai Hills
  • Revelry
  • Shabestan
  • Sufret Maryam (NEW)
  • Teible

MICHELIN Special Awards 2025

  • Young Chef Award: Abhiraj Khatwani, Manāo
  • Sommelier Award: Shiv Menon, Boca
  • Service Award: Al Khayma Heritage Restaurant
  • Opening of the Year: Ronin

oprac. H.Handkowska

źródło: Michelin Guide Dubai

fot. FLEYSTARS