Drużyna Danii zdobyła złoty medal Bocuse d’Or Europe 2022. Szef kuchni Brian Mark Hansen z restauracji Soelleroed Kro w Holte w Danii świętował na podium, mówiąc: „Jesteśmy tacy dumni i zaszczyceni, a także inne zespoły były niesamowite”. Na scenie dołączyła do niego komisarz Elisabeth Madsen i trener Christian Ebbe.
Srebrny medal powędrował do drużyny Węgier, dopingowanej przez miejscową publiczność, z drużyną kierowaną przez szefa kuchni Bene Dalnoki z restauracji Stand w Budapeszcie.
A brązowy medal trafił do reprezentacji Norwegii – szef kuchni Filip August.
22-23 stycznia 2023 r. na wielki finał do Lyonu zakwalifikowały się jeszcze drużyny: Szwecja, Islandia, Finlandia, Francja, Wielka Brytania, Szwajcaria i Belgia.
Nagrody specjalne Bocuse d’Or Europe 2022:
Najlepszy komisarz – szef kuchni Thilda Mårtensson ze Szwecji
Najlepszy „motyw na talerzu” – Wielka Brytania – szef kuchni Ian Musgrave z The Ritz w Londynie.
Najlepszy „motyw na platerze” – Szwecja – szef kuchni Jimmi Eriksson.
PIERWSZA DZIESIĄTKA BOCUSE D’OR EUROPE 2022
1. Dania – Brian Mark Hansen
2. Węgry – Bence Dalnoki
3. Norwegia – Filip August Bendi
4. Szwecja – Jimmi Eriksson
5. Islandia – Sigurjón Bragi Geirsson
6. Finlandia – Johan Kurkela
7. Francja – Naïs Pirollet
8. Wielka Brytania – Ian Musgrave
9. Szwajcaria – Christoph Hunziker
10. Belgia – Sam Van Houcke
Nasz reprezentant – Jakub Kasprzak i jego pomocnik walczyli do ostatnich minut przygotowując swoje dania podczas europejskiej selekcji Bocuse d’Or w Budapeszcie. Niestety nie zakwalifikował się do pierwszej dziesiątki. Zajął 14 miejsce.
Pierwsze danie było serwowane na talerzu – „Wiosenny talerz, a na nim – Ziemniaki Crust. Puree ziemniaczane z grzybami i koprem włoskim. Krem Ziemniaczany i sos ziołowo-chrzanowy”.
Natomiast drugie danie z mięsa zaprezentowane zostało na platerze – „Glazurowana polędwica z sarny, udziec z sarny z foie gras i pistacjami, burakiem i selerem z sosem grzybowym i foie gras. Oraz dodatek do dania: ser, serowa kluska, pomarańczowy sos śmietanowy, wiosenne warzywa, grzanki”.
Plater został zaprojektowany przez Klaudię Kasprzak i zrealizowany w ramach stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Tematem od strony projektowej plateru były bursztyn i miedź, surowce mocno związane z Polską, które stanowiły piękne dopełnienie tematu obowiązkowego.
Emocje już powoli opadają, chociaż cały czas trudno mi pogodzić się z wynikiem. Wiem, że zrobiliśmy wszystko co mogliśmy, na co mogliśmy sobie pozwolić, aby w końcu spełnić moje marzenie i wystartować w wielkim finale w Lyonie. Przygotowywaliśmy się tak jak to robią inne europejskie zespoły, codziennie konsekwentnie do celu. Mimo to, my dopiero budujemy świadomość tego konkursu i nie jesteśmy w stanie przeskoczyć tych lat doświadczenia, które posiadają inne zespoły, a my dopiero je zdobywamy. Ale nie poddaję się, to tylko kolejny przystanek do osiągnięcia upragnionego celu – mówi Jakub Kasprzak, reprezentant Polski w Bocuse d’Or Europe 2022.
Danie na talerzu
Danie na platerze
Team Poland:
Jakub Kasprzak – kandydat, szef kuchni.
Dawid Cieśliński – pomocnik.
Tomasz Grabski – trener.
Adam Chrząstowski – Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland, który zasiadał przy stole jurorskim.
Jarosław Kin – drugi trener.
Jacek Krawczyk – Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland.