Drużyna Danii wygrywa Bocuse d’Or Europe 2022

Aktualności

Drużyna Danii wygrywa Bocuse d’Or Europe 2022

25 marca 2022

Drużyna Danii zdobyła złoty medal Bocuse d’Or Europe 2022. Szef kuchni Brian Mark Hansen z restauracji Soelleroed Kro w Holte w Danii świętował na podium, mówiąc: „Jesteśmy tacy dumni i zaszczyceni, a także inne zespoły były niesamowite”. Na scenie dołączyła do niego komisarz Elisabeth Madsen i trener Christian Ebbe.

Srebrny medal powędrował do drużyny Węgier, dopingowanej przez miejscową publiczność, z drużyną kierowaną przez szefa kuchni Bene Dalnoki z restauracji Stand w Budapeszcie.

A brązowy medal trafił do reprezentacji Norwegii – szef kuchni Filip August.

22-23 stycznia 2023 r. na wielki finał do Lyonu zakwalifikowały się jeszcze drużyny: Szwecja, Islandia, Finlandia, Francja, Wielka Brytania, Szwajcaria i Belgia.

Nagrody specjalne Bocuse d’Or Europe 2022:

Najlepszy komisarz – szef kuchni Thilda Mårtensson ze Szwecji

Najlepszy „motyw na talerzu” – Wielka Brytania – szef kuchni Ian Musgrave z The Ritz w Londynie.

Najlepszy „motyw na platerze” – Szwecja – szef kuchni Jimmi Eriksson.

PIERWSZA DZIESIĄTKA BOCUSE D’OR EUROPE 2022

1. Dania – Brian Mark Hansen

2. Węgry – Bence Dalnoki

3. Norwegia – Filip August Bendi

4. Szwecja – Jimmi Eriksson

5. Islandia – Sigurjón Bragi Geirsson

6. Finlandia – Johan Kurkela

7. Francja – Naïs Pirollet

8. Wielka Brytania – Ian Musgrave

9. Szwajcaria – Christoph Hunziker

10. Belgia – Sam Van Houcke

Nasz reprezentant – Jakub Kasprzak  i jego pomocnik walczyli do ostatnich minut przygotowując swoje dania podczas europejskiej selekcji Bocuse d’Or w Budapeszcie. Niestety nie zakwalifikował się do pierwszej dziesiątki. Zajął 14 miejsce.

Pierwsze danie było serwowane na talerzu – „Wiosenny talerz, a na nim – Ziemniaki Crust. Puree ziemniaczane z grzybami i koprem włoskim. Krem Ziemniaczany i sos ziołowo-chrzanowy”.

Natomiast drugie danie z mięsa zaprezentowane zostało na platerze – „Glazurowana polędwica z sarny, udziec z sarny z foie gras i pistacjami, burakiem i selerem z sosem grzybowym i foie gras. Oraz dodatek do dania: ser, serowa kluska, pomarańczowy sos śmietanowy, wiosenne warzywa, grzanki”.

Plater został zaprojektowany przez Klaudię Kasprzak i zrealizowany w ramach stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Tematem od strony projektowej plateru były bursztyn i miedź, surowce mocno związane z Polską, które stanowiły piękne dopełnienie tematu obowiązkowego.

Emocje już powoli opadają, chociaż cały czas trudno mi pogodzić się z wynikiem. Wiem, że zrobiliśmy wszystko co mogliśmy, na co mogliśmy sobie pozwolić, aby w końcu spełnić moje marzenie i wystartować w wielkim finale w Lyonie. Przygotowywaliśmy się tak jak to robią inne europejskie zespoły, codziennie konsekwentnie do celu. Mimo to, my dopiero budujemy świadomość tego konkursu i nie jesteśmy w stanie przeskoczyć tych lat doświadczenia, które posiadają inne zespoły, a my dopiero je zdobywamy. Ale nie poddaję się, to tylko kolejny przystanek do osiągnięcia upragnionego celu – mówi Jakub Kasprzak, reprezentant Polski w Bocuse d’Or Europe 2022.

Danie na talerzu

Danie na platerze

Team Poland:

Jakub Kasprzak – kandydat, szef kuchni.

Dawid Cieśliński – pomocnik.

Tomasz Grabski – trener.

Adam Chrząstowski – Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland, który zasiadał przy stole jurorskim.

Jarosław Kin – drugi trener.

Jacek Krawczyk – Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland.