45% vol. czystej hospitality, czyli sztuki podejmowania gości, zero wody sodowej, solidna garść wyczucia smaku, techniki i kreatywności – mieszać energicznie przez 7 lat. Oto receptura na najlepszego barmana w Polsce 2016 roku. Taniec zwycięstwa w krajowych eliminacjach do światowego konkursu barmańskiego, World Class Competition, należał do Pawła Rodaszyńskiego z Warszawy. We wrześniu wyjedzie on do Miami, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami globu.
Znamy już nazwisko drugiego w historii Polaka, który weźmie udział w finale najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego globu. Jest nim Paweł Rodaszyński z warszawskiego koktajlbaru El Koktel. Srebro zdobył Tomasz Źródłowski z Mercy Brown w Krakowie, a 3. miejsce przypadło Szymonowi Duszkiewiczowi z Cafe Bar Monopol we Wrocławiu.
– Tegoroczny konkurs zgromadził śmietankę krajowego środowiska barmańskiego, a rywalizacja o tytuł Barmana Roku toczyła się do ostatnich minut. Nie bez powodu, bo zwycięzcę czeka międzynarodowa kariera i niesamowita przygoda. W Miami spotka globalnych guru miksologii, zmierzy się z 60 najlepszymi barmanami i przywiezie do kraju światowe nowinki sztuki barmańskiej, a może także statuetkę najlepszego barmana na świecie? – powiedział Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.
Paweł Rodaszyński ma 28 lat, z czego ponad 7 spędził za barem. Jest współtwórcą warszawskiego El Koktel, najlepszego baru koktajlowego 2015 w plebiscycie Bar Roku. Mówi, że o jego karierze zdecydował przypadek: okazja do dorobienia na studiach przerodziła się w pasję perfekcji i zaskakujących połączeń smaków. Ta przyniosła mu 3. miejsce w World Class Poland 2015 i wreszcie bilet na światowe zawody w tym roku. Razem ze wspólnikiem, Mateuszem Szuchnikiem, został doceniony w zestawieniu 50 najbardziej kreatywnych w biznesie 2016 wg magazynu Brief.
– Wszyscy finaliści zaprezentowali najwyższy poziom sztuki barmańskiej, nietuzinkowe pomysły i smaki oraz tzw. hospitality. O ostatecznej decyzji jury, składającego się z globalnych zwycięzców World Class Competition z 2009 r. i 2013 r. oraz światowego finalisty z 2015 r., zdecydowały niuanse. One też przesądzą o rezultacie Pawła w światowym finale we wrześniu. Mocno liczymy na globalne trofeum! – dodała Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland.
Pierwszym Polakiem w World Class Competition był Mateusz Szuchnik. – „Nie ma drugiego tak wymagającego konkursu barmańskiego na świecie, jak World Class. Kilka konkurencji sprawdzających wiedzę, doświadczenie, kreatywność i wyczucie smaku, około 20 koktajli w jednym konkursie. Można powiedzieć, że każdy z 60 finalistów jest zwycięzcą” – powiedział. Sam Mateusz Szuchnik, z 17. lokatą wśród najlepszych barmanów globu 2015 roku, został jednym ze światowych ambasadorów konkursu, a także członkiem prestiżowej akademii The World’s 50 Best Bars.
W finale drugiej edycji World Class Poland 12 najlepszych polskich barmanów zmierzyło się w dwóch rozstrzygających konkurencjach. Pierwsza to Cuisine Meats Cocktails, inspirowana smakiem umami. Drugą – Retro, Disco, Future, czyli podróż przez epoki – fani sztuki koktajlowej mogli obserwować na żywo, podczas otwartego Pikniku Koktajlowego w stolicy.
Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. Do tej pory po globalne trofeum World Class Competition sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. Tytuł Barmana Roku 2015 trafił w ręce Japończyka, Michito Kaneko.
Finaliści World Class Poland:
- WARSZAWA: Dominik Mazur i Paweł Rodaszyński – El Koktel
- GDAŃSK: Krzysztof Rathnau – Flisak ’76
- KRAKÓW: Dominik Ubysz – Le Scandale, Tomasz Źródłowski – Mercy Brown, Jan Kachniarz – Enoteka Pergamin
- ŁÓDŹ: Bartłomiej Wójcik – Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński – Restauracja Bawełna
- POZNAŃ: Arkadiusz Prunesti – Hotel Blow Up Hall 5050
- WROCŁAW: Krzysztof Musielak – Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz – Cafe Bar Monopol