Drugi etap XI Konkursu kulinarnego szkół gastronomicznych za nami

Aktualności

Drugi etap XI Konkursu kulinarnego szkół gastronomicznych za nami

19 października 2022

Drugi etap XI edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS rozstrzygnięty. Wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w ogólnopolskim finale konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa:

Przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

Izabella Byszewska (prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego),

Łukasz Konik (współorganizator konkursu),

Michał Soliwoda (prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, współorganizator konkursu),

Jarosław Uściński (prezes Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni),

Piotr Szczygielski (członek Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni).

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

  1. wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  2. znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  3. pomysłowość i kreatywność przepisu;
  4. uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
  5. prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
  6. forma przepisu, jasność, precyzyjność.

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w finale XI edycji konkursu:

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

ul. Sienkiewicza 88, 90- 357 Łódź

Dominik Diug

Opiekun: Elżbieta Kurowska

Kaczka/Suska sechlońska/Pesto/Piękny Jaś/ Dynia/Andrut

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

Brzostowo 69

Oliwia Szott, Jadwiga Sieczka

Opiekun: Jarosław Seweryn

Podwędzany schab sous-vide faszerowany śliwką szydłowską z oscypkowym ravioli pod masłem pietruszkowym z leśną żelką.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach

ul. Ogrodowa 49 16-400 Suwałki

Zuzanna Dzienis

Opiekun: Agata Drywulska-Bartyzel

Polędwiczki wieprzowe z wiśniowo-borowikowym sosem w towarzystwie karmelizowanych  warzyw i jabłka, z purée fasolowym i grillowanym oscypkiem.

Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 w Warszawie 

ul. Berka Joselewicza 4

Paweł Nowak, Paweł Rudnicki-Szczypior

Opiekun: Katarzyna Nawrocka

Szarlotka na Podchmielonym Pięknym Jasiu pod migdałową kołderką.

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

19-300 Ełk, ul. Kajki 4

Julia Ślużyńska, Marek Romanowski

Opiekun: Anna Korzeń.

Polędwica sous vide w aromatycznym chruście z kiełbasy myśliwskiej staropolskiej z sosem grzybowym, pureé z zielonego groszku pierogami leniwymi z fasoli i twarogu wędzonego.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź

Eryk Dondzi

Opiekun: Anna Błyskal

Trójkątna Słodycz

Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku

ul. Knyszyńska 15, 15-702 Białystok

Małgorzata Pyrko, Julia Bebłot

Opiekun: Małorzata Kryszeń

Świnka w kurkowym lesie.

Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie

ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

Weronika Gurynow

Opiekun: Emil Bździuch

Wiśnie / czekolada / miód.

 Zespół Szkół Ekonomiczno- Chemicznych

32-540 Trzebinia, ul. Głogowa 12

Emilia Pasek

Opiekun: Dariusz Łętowski

Comber z jagnięciny podhalańskiej z kruszonką z obwarzanka, czosnku galicyjskiego oraz ziół, na sosie śliwkowym na trójniaku staropolskim i z wytrawnym sernikiem z dyni i bryndzy podhalańskiej.

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu

ul.Mickiewicza 6 34-300 Żywiec

Martyna Kliś, Miłosz Biegun

Opiekun: Alicja Broda

Leśne wspomnienie.

 

Finał konkursu odbędzie się 19 listopada 2022 r. (sobota) w Warszawie. O miejscu konkursu organizator poinformuje bezpośrednio zakwalifikowane ekipy.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014­­–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.