17- 20 grudnia br. odbędzie się w Krakowie druga edycja „Wigilijnego Małopolskiego Smaku”. Impreza organizowana jest przez Województwo Małopolskie i promuje bożonarodzeniowe produkty i dania pochodzące z całego regionu.
Na stoiskach ustawionych na krakowskim Rynku Głównym pojawią się małopolskie świąteczne produkty. Będzie można kupić nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (uszka, czerwony barszczyk, kapustę z grzybami, pierogi), ale także produkty znane z „Małopolskiego Festiwalu Smaku”, którego finał odbył się w ostatni weekend sierpnia.
Zdaniem Elżbiety Kantor z Departamentu Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, „Małopolski Festiwal Smaku”, jak również „Wigilijny Małopolski Smak” to imprezy, które mają służyć popularyzacji turystyki kulinarnej. Do tej pory aż siedem produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty. Wśród nich znalazły się: jabłka łąckie, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, suska sechlońska, redykołka, a także oscypek i bryndza podhalańska, które były dwoma pierwszymi polskimi produktami regionalnymi, korzystającymi z europejskiej ochrony.
„Wigilijny Małopolski Smak” to jednak nie jedyne wydarzenie, nawiązujące swoim charakterem do małopolskiej atmosfery świąt Bożego Narodzenia. W Krakowie już od ponad 100 lat istnieje tradycja budowania tzw. szopek krakowskich, które biorą udział w konkursie szopek odbywającym się zawsze w pierwszy czwartek grudnia.