Druga edycja konkursu Gęsina na imieninach

Wydarzenia

Druga edycja konkursu Gęsina na imieninach

16 października 2018

30 października w poznańskim hotelu Moderno odbędzie się 2. edycja konkursu Gęsina na imieninach. Zgłoszenia przyjmowane są do 28 października  drogą elektroniczną: mgladysz@radioemaus.pl.

– Jako Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, której mam zaszczyt być prezesem staramy się promować i propagować wraz z naszymi partnerami regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki a jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina – mówi Juliusz Podolski, pomysłodawca i organizator konkursu. – Jeszcze w połowie XIX w., nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Wielkopolan do spożywania gęsi. Cieszymy się, że jest to już drugi konkurs kulinarny Gęsina na imieninach -dodaje.

W tym roku przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie dania w dwóch kategoriach: przystawka i danie główne. Każda z restauracji musi wystartować w obu kategoriach. Każdy z zespołów będzie miał 40 minut na przygotowanie prezentacji dania głównego i 30 minut na przystawki.

Wyboru najlepszego dania dokona jury, w skład którego wejdą najlepsi szefowie kuchni, dziennikarze kulinarni i smakosze. Wśród nich są m.in. Dominik Narloch, szef kuchni restauracji Cucina, jako jedyny kucharz w Polsce zdobył certyfikat ślimaka Slow Food Polska dla dwóch restauracji; Wojciech Lewandowski organizator Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, Magdalena Ossowska przez lata pracująca w gwiazdkowej restauracji YoSH w Sttutgarcie jako prawa ręka szefa kuchni, Ewa Michalska przez lata właścicielka i szefowa kuchni restauracji Toga w Poznaniu, a także szefowa i właścicielka restauracji Tawerna Kapitańska w Ścinawie Polskiej. Przewodniczącym jury będzie Adam Chrząstowski. Ocena odbywa się w ciemno, to znaczy jurorzy oceniają dania nie wiedząc, jaka z restauracji je przygotowywała.

W trakcie konkursu na antresoli hotelu odbywać się będą pokazy oraz degustacje zaproszonych przedstawicieli firm gastronomicznych, dostawców win, producentów spożywczych.

Organizatorem konkursu jest Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu. Partnerem strategicznym jest Hotel Moderno w Poznaniu.

Regulamin

fot. materiały prasowe organizator