Pyszne wino, wspaniali goście i gorąca atmosfera podczas próby pobicia rekordu Guinnessa – tak w skrócie można podsumować drugą edycję Kocham Wino Fest, która odbyła się w niedzielę 12 października br. w Forcie Legionów w Warszawie.
Kocham Wino Fest organizowany przez Centrum Wina to największy w Polsce festiwal wina. W drugiej edycji wydarzenia wzięło udział ponad 2 tys. miłośników wina. W warszawskim Forcie Legionów zebrali się zarówno koneserzy wina, jak i Ci, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z nim. Połączył ich jeden cel – próba pobicia rekordu Guinnessa. Przed uczestnikami festiwalu stanęło nie lada wyzwanie, bowiem poprzedni rekord został ustanowiony w 1996 r. w Hiszpanii, kiedy to na festiwalu wina zgromadziło się 5095 osób. Od tego czasu upłynęło już 7 lat, jednak nikt do tej pory nie zdołał zebrać większej ilości osób podczas degustacji wina.
Uczestnicy Kocham Wino Fest wykazali się ogromnym zaangażowaniem, a gorącą atmosferę dodatkowo podgrzewał Mateusz Szymkowiak na co dzień związany z Telewizją Polską („Pytanie na śniadanie”). Podczas samego bicia rekordu w Fortecy Legionów było prawie 1 200 osób. Co prawda tym razem nie udało nam się pobić rekordu, ale jesteśmy bardzo zadowoleni z podjętej inicjatywy. Tworząc koncepcję Kocham Wino Fest, chcieliśmy pokazać, że Centrum Wina organizuje nie tylko profesjonalne degustacje dla koneserów, lecz jest jak najbardziej otwarte na wszystkich kochających wino i traktujących go jako doskonałą zabawę – mówi Katarzyna Pawlęga Dyrektor Kanału Sprzedaży Detalicznej w Centrum Wina. Cieszymy się, że udało nam się zorganizować największe w Polsce spotkanie przy winie – ze znajomymi, przyjaciółmi i rodziną. Z pewnością to wydarzenie wpisze się już na stałe w nasz kalendarz działań.
Rekord Guinnessa to tylko jedna z atrakcji, którą przygotowali organizatorzy festiwalu. Na Kocham Wino Fest można było spróbować win o różnych smakach – wytrawnych, półwytrawnych, półsłodkich i słodkich, a także z różnych przedziałów cenowych – od 19 zł aż do ponad 500 zł za butelkę. Uczestnicy mieli także okazję wziąć udział w konkursie otwierania wina na czas czy przeciąganiu liny, w którym rywalizowali zwolennicy poszczególnych szczepów. Każdy, kogo zainteresowała sztuka łączenia wina z jedzeniem, mógł uczestniczyć w warsztatach kulinarno-winiarskich. Sommelier Norbert Brzoza i szef kuchni Puławska Wine&Food Łukasz Paluchowski pokazywali podczas nich, jak dobierać wino do potraw by uzyskać idealną kompozycję smaków. Podczas wydarzenia odbyła się także specjalna aukcja, w której można było wylicytować legendarne już libańskie wino Chateau Musar. Butelka została zlicytowana za kwotę 500 zł, która zostanie przeznaczona na pomoc trójce rodzeństwa Kadaj wspieranych przez Fundację Słoneczko.