Ponad 60 najlepszych restauracji i kawiarni, ponad 100 festiwalowych dań, 6 tematycznych tras kulinarnych, menu degustacyjne, warsztaty, pokazy, spotkania i degustacje – tak będzie wyglądało 14 wrześniowych dni trwania Jemy w Łodzi Food Fest.
To będzie kulinarne wydarzenie roku i największy tego rodzaju festiwal w mieście. Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń zapraszają na drugą edycję Jemy w Łodzi Food Fest – imprezy, która we wrześniu zamieni Łódź w kulinarną stolicę kraju. Dwa tygodnie – od 10 do 23 września wypełnione będą po brzegi pysznym jedzeniem i mnóstwem wydarzeń i atrakcji. Do festiwalu dołączyło ponad 60 restauracji, które przygotowały łącznie ponad 100 festiwalowych dań oraz 23 menu degustacyjne.
Impreza ruszy w poniedziałek, 10 września. Pierwszy tydzień to trzy pierwsze kulinarne trasy tematyczne, którymi łodzianie mogą podróżować po restauracjach i kawiarniach próbując festiwalowych dań. Wszystkie trasy odpowiadają najgorętszym i najmodniejszym trendom kulinarnym, a na każdej z nich czeka po kilkanaście festiwalowych lokali z popisowymi przysmakami.
Kierunki podróży? Po pierwsze Street Food – trasa dedykowana jedzeniu ulicznemu z różnych stron świata. Szybkie, proste i pyszne dania, które można zjeść w biegu albo na szybki lunch. Po drugie Roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu, czyli trasa stworzona z myślą o miłośnikach kuchni wegańskiej. Po trzecie Elegancja Francja – dania inspirowane francuskimi tradycjami kulinarnymi.
Drugi tydzień ucztowania ruszy w poniedziałek, 17 września, a wraz z nim wystartują trzy kolejne trasy pełne tematycznych dań. Będą to Azjatyckie zupy – od japońskiego ramenu, przez tajskie tom kha, wietnamskie pho i singapurską laksę, aż po chińską zupę wonton. Dalej Pierogi świata – ruskie, ravioli, empanadas, wonton, knysze, samosy, pielmieni, baozi – ciasto wypełnione farszem znane jest na całym świecie i wszędzie smakuje wspaniale. Na miłośników słodkości czeka zaś trasa Dekadenckie desery.
W każdym tygodniu wybrane restauracje zaproszą też na specjalne menu degustacyjne. To popisowe, autorskie uczty przygotowane przez szefów kuchni. Idealnie skomponowane menu składające się z co najmniej trzech dań, które prezentują wszystko najlepsze.
Jemy w Łodzi Food Fest to także mnóstwo wydarzeń towarzyszących. Pokaz przyrządzania azjatyckich zup czy pierogów świata, kurs wiedzy o winie połączony z degustacją, warsztaty kawowe i cukiernicze oraz spotkania z gotowaniem dla dzieci. Będzie także coś dla restauratorów, którzy na warsztatach będą mogli dowiedzieć się, jak promować swoją restaurację i jak skuteczniej prowadzić lokal. Kucharze będą mogli posłuchać o nowoczesnej kuchni wegańskiej, a blogerzy wziąć udział w spotkaniu o wadach, zaletach i perspektywach blogowania.