12 marca br. odbyła się już 4. edycja Food&Drink Festival w Lublinie. Gościem imprezy, podobnie jak rok temu, był dr Bruno Goussault z Francji. 70-letni już kucharz naukowiec na zaproszenie firmy Multivac zdradził uczestnikom tajniki gotowania w próżni techniką sous vide. Było to rozszerzenie tematyczne ubiegłorocznego wstępnego seminarium poświęconego filozofii i idei techniki gotowania w niskich temperaturach. W tym roku mistrz Goussault skupił się na przekazaniu wiedzy bardziej konkretnej. Warsztaty przyjęły formę bardziej praktyczną włącznie z gotowaniem oraz udziałem czynnym uczestników szkolenia. Zakres warsztatów obejmował m.in.: podanie czasów i temperatur dla konkretnych produktów czy określanie terminów trwałości produktów przygotowanych metodą sous vide. Ponadto uczestnicy szkolenia jako pierwsi w Polsce mieli okazję zapoznania się z komplementarną do sous vide innowacyjną technologią pieczenia w próżniowych opakowaniach foliowych Mylar Cook.