W Mistrzostwach co roku biorą udział najlepsi polscy kucharze. W tym roku ich zadaniem będzie przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady (nowość!). Konkurs oceniany będzie według nowych zasad i punktacji opracowanych przez Kapitułę Kulinarnego Pucharu Polski.
Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa zostaną przeprowadzone 23 sierpnia na Zamku w Gniewie. Na wszystkich Gości czekać będą liczne atrakcje rodzinne, degustacje i konkursy. Ogłoszenie wyników mistrzostw nastąpi o godzinie 20:00 podczas Gali finałowej, na dziedzińcu zamkowym.
Dodatkową atrakcją będzie finał I Ogólnopolskiego Konkursu dla Fotografów Kulinarnych. Tematem prac są ryby morskie oraz czekolada i maliny.
Wieczór umili wszystkim koncert w wykonaniu Jakuba Jonkisza półfinalisty 4 edycji programu X Factor.
Ekipy kucharskie Dorszowe Żniwa 2014
FOLWARK FOLIŃSCY Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego
Kapitan: Dawid Szkudlarek
Pomocnik: Grzegorz Szkudlarek
Restauracja ENDORFINA w Warszawie
Kapitan : Robert Pęcherzewski
Pomocnik : Adam Rokicki
Restauracja Rzeka Smaków w Redzie
Kapitan : Artur Szymański
Pomocnik: Marcin Stadler
Pracownia Sztuki Kulinarnej Ozimek koło Opola
Kapitan: Łukasz Szewczyk
Pomocnik : Marek Adamski
Restauracja „Malinowy Ogród” Gdańsk
Kapitan: Łukasz Fulara
Pomocnik: Tomasz Dawidowski
Hotel Spa Laskowo koło Gliwic
Kapitan: Paweł Kaczmarek
Pomocnik: Katarzyna Graczkowska
Restauracja Mercato Hotel Hilton Gdańsk
Kapitan : Paweł Stawicki
Pomocnik : Dominik Karpik
Restauracja YOKO Olsztyn
Kapitan : Piotr Narel
Pomocnik : Piotr Pałyska
Restauracja Pergola Kołobrzeg
Kapitan : Adam Dmyterko
Pomocnik : Rafał Pichniuta
Jury:
Organizator: Krzysztof Szulborski
Współorganizator: Mariusz Gachewicz
Główny sędzia honorowy: Giancarlo Russo
Jury degustacyjne: Jerzy Pasikowski, Stefan Birek, Jacek Kempa, Grzegorz Parczewski, Ewa Malika Szyc – Juchnowicz, Tomasz Milewski, Patryk Dziamski
Jury techniczne: Rafał Godziemski, Michał Kuter, Miłosz Kowalski, Mariola Pietrzik
Patissier & Chocolatier: Aleksandra Sowa, Tomasz Deker, Piotr Chylarecki
Supervisors: Krzysztof Gradzewicz, Przemysław Tworkowski
Program:
Piątek, 22 sierpnia 2014
14.00 – 16.00 Przyjazd wszystkich ekip kucharskich i jurorów konkursu.
17.30 Odprawa jurorów konkursu i wydanie bluz kucharskich ChemaN
18.00 Odprawa zespołów kucharskich: losowanie numerów startowych i wydanie fartuchów ChemaN
19.00-20.30 – obiadokolacja w formie bufetu.
Sobota, 23 sierpnia 2014
7.00 Śniadanie dla wszystkich uczestników i gości Dorszowych Żniw.
7.30 Zbiórka przed Hotelem Marysieńki.
7.50 Modlitwa Kapelana Zamku Gniew
8.00 – 11.00 Pierwsza tura konkursu kulinarnego Dorszowe Żniwa.
11.00 – 14.00 Druga tura konkursu kulinarnego Dorszowe Żniwa.
11.30 – Przemarsz kucharzy pod główną scenę – oficjalne otwarcie konkursu, przysięgi uczestników i jurorów.
13.00 -15.00 Pokazy kulinarne Prezesa Agencji rynku Rolnego z czołowymi polskimi kuchmistrzami.
13.00 – 14.00 Obiad dla uczestników konkursu, jury oraz sponsorów.
14.00 – 17.00 Trzecia tura konkursu kulinarnego Dorszowe Żniwa.
14.30 – 15.30 Obrady Jury I Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych.
17.30 Oficjalne zamknięcie konkursu Dorszowe Żniwa.
– wręczenie podziękowań dla zespołów kucharskich, jurorów i sponsorów
– podziękowania dla patronów medialnych S.K.P
20.30 – Gala Finałowa (dziedziniec Zamku Gniew) CAŁKOWITA REZERWACJA
Menu wg autorstwa:
Chef Mariusza Gachewicza
Pastry Chef Piotra Chylareckiego
– wręczenie nagród uczestnikom i zwycięzcom Dorszowych Żniw
– głosowanie publiczności na najlepsze zdjęcie I Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych
– wręczenie nagród dla Laureata I Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych
– losowanie nagród wśród publiczności, ufundowanych przez Wawel, Olympus oraz Zamek Gniew
– występ gwiazdy wieczoru
– degustacja tortu ufundowanego przez Cukiernię „Sowa” z Bydgoszczy
– dyskoteka do białego rana wspomagana napojami firmy Finlandia
Atrakcje przygotowane przez Zamek Gniew:
10.00 – 18.00 Historyczny Park Rozrywki – prezentacje i nauka rzemiosł dawnych, wizyta w zwierzyńcu, zdobywanie wieży wspinaczkowej, praktyka w strzelaniu z łuku i kuszy, Historyczny Dom Mody, pokazy i konkursy kulinarne.
10.00 – 16.00 Konkurs Carvingowy.
11.45 Salwa Armatnia na Anioł Pański.
12.00 – 18.00 Pokazy i konkursy kulinarne, w tym: pieczenie Szandara i gotowanie parzybrody.
12.30 Spektakl plenerowy „Husaria chluba oręża polskiego”.
13.00 Wakacje z Duchami – widowisko multimedialne.
13.00 – 16.00 Koncert zespołu muzycznego.
15.00 Wakacje z Duchami – widowisko multimedialne.
16.00 Widowisko historyczne „Turniej Rycerski w Zamku Gniew”.
Niedziela 24 sierpnia 2014
7:00-10:30 – Śniadanie
11:00 – Wspólne zdjęcie