Dorszowe Żniwa w Gniewie

Newsy

Dorszowe Żniwa w Gniewie

21 sierpnia 2014

W Mistrzostwach co roku biorą udział najlepsi polscy kucharze. W tym roku ich zadaniem będzie przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady (nowość!). Konkurs oceniany będzie według nowych zasad i punktacji opracowanych przez Kapitułę Kulinarnego Pucharu Polski.

Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa zostaną przeprowadzone 23 sierpnia na Zamku w Gniewie. Na wszystkich Gości czekać będą liczne atrakcje rodzinne, degustacje i konkursy. Ogłoszenie wyników mistrzostw nastąpi o godzinie 20:00 podczas Gali finałowej, na dziedzińcu zamkowym.

Dodatkową atrakcją będzie finał I Ogólnopolskiego Konkursu dla Fotografów Kulinarnych. Tematem prac są ryby morskie oraz czekolada i maliny.

Wieczór umili wszystkim koncert w wykonaniu Jakuba Jonkisza półfinalisty 4  edycji programu X Factor.

Ekipy kucharskie Dorszowe Żniwa 2014

FOLWARK FOLIŃSCY Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego

Kapitan: Dawid Szkudlarek

Pomocnik: Grzegorz Szkudlarek

Restauracja ENDORFINA w Warszawie

Kapitan : Robert Pęcherzewski

Pomocnik : Adam Rokicki

Restauracja Rzeka Smaków w Redzie

Kapitan : Artur Szymański

Pomocnik: Marcin Stadler

Pracownia Sztuki Kulinarnej Ozimek koło Opola

Kapitan: Łukasz Szewczyk

Pomocnik : Marek Adamski

Restauracja „Malinowy Ogród” Gdańsk

Kapitan: Łukasz Fulara

Pomocnik: Tomasz Dawidowski

Hotel Spa Laskowo koło Gliwic

Kapitan: Paweł Kaczmarek

Pomocnik: Katarzyna Graczkowska

Restauracja Mercato Hotel Hilton Gdańsk

Kapitan : Paweł Stawicki

Pomocnik : Dominik Karpik

Restauracja YOKO Olsztyn

Kapitan : Piotr Narel

Pomocnik : Piotr Pałyska

Restauracja Pergola Kołobrzeg

Kapitan : Adam Dmyterko

Pomocnik : Rafał Pichniuta

Jury:

Organizator: Krzysztof Szulborski

Współorganizator: Mariusz Gachewicz

Główny sędzia honorowy: Giancarlo Russo

Jury degustacyjne: Jerzy Pasikowski, Stefan Birek, Jacek Kempa, Grzegorz Parczewski, Ewa Malika Szyc – Juchnowicz, Tomasz Milewski, Patryk Dziamski

Jury techniczne: Rafał Godziemski, Michał Kuter, Miłosz Kowalski, Mariola Pietrzik

Patissier & Chocolatier: Aleksandra Sowa, Tomasz Deker, Piotr Chylarecki

Supervisors: Krzysztof Gradzewicz, Przemysław Tworkowski

Program:

Piątek, 22 sierpnia 2014

14.00 – 16.00 Przyjazd wszystkich ekip kucharskich i jurorów konkursu.
17.30 Odprawa jurorów konkursu i wydanie bluz kucharskich ChemaN
18.00 Odprawa zespołów kucharskich: losowanie numerów startowych i wydanie fartuchów ChemaN
19.00-20.30 – obiadokolacja w formie bufetu.

Sobota, 23 sierpnia 2014

7.00 Śniadanie dla wszystkich uczestników i gości Dorszowych Żniw.
7.30 Zbiórka przed Hotelem Marysieńki.
7.50 Modlitwa Kapelana Zamku Gniew
8.00 – 11.00 Pierwsza tura konkursu kulinarnego Dorszowe Żniwa.
11.00 – 14.00 Druga tura konkursu kulinarnego Dorszowe Żniwa.
11.30 – Przemarsz kucharzy pod główną scenę – oficjalne otwarcie konkursu, przysięgi uczestników i jurorów.
13.00 -15.00 Pokazy kulinarne Prezesa Agencji rynku Rolnego z czołowymi polskimi kuchmistrzami.
13.00 – 14.00 Obiad dla uczestników konkursu, jury oraz sponsorów.
14.00 – 17.00 Trzecia tura konkursu kulinarnego Dorszowe Żniwa.
14.30 – 15.30 Obrady Jury I Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych.
17.30 Oficjalne zamknięcie konkursu Dorszowe Żniwa.
– wręczenie podziękowań dla zespołów kucharskich, jurorów i sponsorów
– podziękowania dla patronów medialnych S.K.P
20.30 – Gala Finałowa (dziedziniec Zamku Gniew) CAŁKOWITA REZERWACJA

Menu wg autorstwa:
Chef Mariusza Gachewicza
Pastry Chef Piotra Chylareckiego

– wręczenie nagród uczestnikom i zwycięzcom Dorszowych Żniw
– głosowanie publiczności na najlepsze zdjęcie I Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych
– wręczenie nagród dla Laureata I Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych
– losowanie nagród wśród publiczności, ufundowanych przez Wawel, Olympus oraz Zamek Gniew
– występ gwiazdy wieczoru
– degustacja tortu ufundowanego przez Cukiernię „Sowa” z Bydgoszczy
– dyskoteka do białego rana wspomagana napojami firmy Finlandia

Atrakcje przygotowane przez Zamek Gniew:

10.00 – 18.00 Historyczny Park Rozrywki – prezentacje i nauka rzemiosł dawnych, wizyta w zwierzyńcu, zdobywanie wieży wspinaczkowej, praktyka w strzelaniu z łuku i kuszy, Historyczny Dom Mody, pokazy i konkursy kulinarne.
10.00 – 16.00 Konkurs Carvingowy.
11.45 Salwa Armatnia na Anioł Pański.
12.00 – 18.00 Pokazy i konkursy kulinarne, w tym: pieczenie Szandara i gotowanie parzybrody.
12.30 Spektakl plenerowy „Husaria chluba oręża polskiego”.
13.00 Wakacje z Duchami – widowisko multimedialne.
13.00 – 16.00 Koncert zespołu muzycznego.
15.00 Wakacje z Duchami – widowisko multimedialne.
16.00 Widowisko historyczne „Turniej Rycerski w Zamku Gniew”.

Niedziela 24 sierpnia 2014

7:00-10:30 – Śniadanie
11:00 – Wspólne zdjęcie