30 czerwca w Zamku w Gniewie odbędzie się 14. edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W tym roku zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem: dorsza bałtyckiego, dowolnego fondu marki Chef, śmietanki 36% Polmlek, oleju z esencją masła Kruszwica oraz deseru z wykorzystaniem YUZU od Morning – food for tomorrow. W konkursie uczestniczyć będzie 8 ekip kucharzy w składzie dwuosobowym. Uczestnikami konkursu mogą być kucharze pracujący aktualnie w zawodzie, bez względu na zajmowane stanowisko i wiek. Ekipy reprezentują macierzyste zakłady pracy tj. restauracje i restauracje hotelowe.
14. Mistrzostwa Polski Dorszowe Żniwa – lista osób zakwalifikowanych do konkursu
1. Restauracja Pensjonatu Arodyta SPA & Wellness Resort / Ośno Lubuskie
Szef drużyny: Tomasz Tomiuk
Kucharz: Hubert Janicki
2. Restauracja Monidło – Poznań
Szef drużyny: Dorota Gozik
Kucharz: Robert Pakuła
3. PASJA i SMAK Restauracja – Chorzów
Szef drużyny: Przemysław Gościniak
Kucharz: Łukasz Gościniak
4. Hotel i Restauracja Piano – Lublin
Szef drużyny: Piotr Huszcz
Kucharz: Radek Kosiorek
5. Szafarnia 10 – Gdańsk
Szef drużyny: Radosław Gierałtowski
Kucharz: Mateusz Janusz
6. Amarylis Restauracja – Kraków
Szef drużyny: Michał Cienki
Kucharz: Michał Cielesta
7. Restauracja Ponidzie Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness – Busko-Zdrój
Szef drużyny: Łukasz Wolny
Kucharz: Dominik Błażewicz
8. Pod Papugami – Wrocław
Szef drużyny: Mateusz Zimny
Kucharz: Roger Mikusz
Drużyny rezerwowe:
1. Restauracja Chapeau bas w Hotel Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka
Szef drużyny: Oskar Stencel
Kucharz: Jacek Bryłka
2. Filharmonia Smaku – Łódź
Szef drużyny: Jacek Stachurski
Kucharz: Jakub Włodarczyk
Program imprezy:
Czwartek 29.06.2017
14.00-16.00 – Przyjazd wszystkich ekip kucharskich i jurorów;
18.00 Odprawa jurorów;
18.30 Odprawa zespołów kucharskich;
19.00 – 21.00 Kolacja
12.10 Przemarsz Kucharzy