13 sierpnia br. na Bulwarze Gdyńskim w Gdyni odbędzie się ósma edycja popularnych Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w potrawach z ryb morskich. W tym roku pod hasłem: grillowana ryba – esencja zdrowia.
Dorszowe żniwa to świetna zabawa dla miłośników nie tylko ryb, ale i grillowania. W mistrzostwach biorą udział najlepsi polscy kucharze. Ich zadaniem jest przyrządzenie zakąski z grillowanych warzyw i bałtyckiego śledzia oraz dania z głównego z samodzielnie złowionego dorsza. Ryba zostanie upieczona na grillu węglowo-drzewnym, a receptura i dodatki zależą tylko od kunsztu i fantazji poszczególnych kucharskich drużyn.
Regulamin konkursu określa również, że uczestnicy musza swoje dania skomponować wg zdrowych zasad z odpowiednią ilością kalorii, zawierającej odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.
Ciekawostką jest to, że kucharze przeddzień konkursu wypływają 20 mil w morze i muszę sami złowić sobie dorsza – główny składnik mistrzowskiej potrawy
Misją konkursu będzie przesłanie i idea ze potrawy z grilla potrafią być zdrowe i energetyczne które dostarczają naszemu organizmowi wiele składników mineralnych i witamin.
Element Grzewczy – Grill- BBQ „Lokomotywa” jest bardzo ekologiczna ponieważ do grillowania służy drewno z drzew owocowych które przy mniejszym zużyciu daje więcej energii i ciepła oraz wytwarza mniej szkodliwych składników do atmosfery niż relatywnie stosowany brykiet lub węgiel drzewny.
Podczas konkursu znani szefowie Kuchni przeprowadzą szkolenia i pokazy edukacyjne celem przybliżenia zasad zdrowego żywienia w warunkach plenerowych i piknikowych.
Impreza skierowana jest do mieszkańców Trójmiasta oraz turystów w poprzednich latach odwiedziło około 10 tys. osób ( rocznie)
Gości czekają liczne atrakcje, degustacje i konkursy. Ogłoszenie wyników nastąpi o godz.20 podczas Gali Diner w Hotelu Gdynia