Dorszowe Żniwa 2009

Newsy

Dorszowe Żniwa 2009

18 czerwca 2009

28-31 maja br. w Gdyni odbyły się VI Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ w poławianiu dorsza i prezentacji potraw z dorsza oraz „black box” Panesco & Wilbo. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować 8 porcji zakąski składającej się z pieczywa Tramezzino (białe i ciemne), łososia wędzonego oraz produktów znajdujących się w czarnej skrzynce. Czas na przygotowanie – 30 min. Obok zakąski uczestnicy musieli podać również 8 porcji dania głównego składającego się ze złowionych dzień wcześniej dorszy. Czas na przygotowanie – 90 min. Zwycięzcami tegorocznej edycji Dorszowych Żniw zostali Jakub Sedlacek, Luděk Bil – Retigo Team, Czechy. W nagrodę otrzymali czek ufundowany przez organizatorów Kulinarnego Pucharu Polski na kwotę 1500 zł stanowiący jednocześnie nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2009, Puchar Zwycięzców Dorszowych Żniw, złote medale oraz czek na kwotę 2000 zł i nagrody od sponsorów. Drugie miejsce przypadło w udziale Łukaszowi Grzesik oraz Dawidowi Pobuta z Radisson Blu, Wrocław. Nagrodami za drugie miejsce były srebrne medale, czek na kwotę 1000 zł oraz upominki od sponsorów. Ostatnie miejsce na podium zajęli Piotr Mach i Dominik Bartosz z Hotelu SPA Dom Zdrojowy, Jastarnia. Nagrodzeni zostali Pucharem Dorszowych Żniw, brązowymi medalami, czekiem na kwotę 500 zł oraz nagrodami od sponsorów. Zmagania konkursowe oceniały dwa składy jury – jury degustacyjne: Giancarlo Russo – Przewodniczący, Jean Bos, C-Michel Labarre, Zenon Hołubowski, Jacek Pierzyński, Jacek Kempa, Andrzej Bryk, Jarosław Roszak, Dawid Riedel, Wojciech Dembowski, Adam Trzewik, Rafał Godziemski, Grzegorz Parczewski oraz jury techniczne: Adam Michalski – Przewodniczący, Piotr Szczygielski, Mariusz Nowicki, Sebastian Krauzowicz, Andrzej Ławniczak, Tomasz Szymański. Kolejny raz podczas Dorszowych Żniw, Grupa Carving Team Polska przygotowała owocowe rzeźby na charytatywną licytację. Dochód z licytacji przeznaczony został na rzecz chorego Piotrusia. Organizatorzy: Krzysztof Szulborski, Wojciech Dembowski, Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, Polska Grupa Carvingowa, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, firma Haczet. Patronem medialnym Dorszowych Żniw 2009 był m.in. „Poradnik Restauratora”.