Dorszowe Żniwa 2009

Newsy

Dorszowe Żniwa 2009

15 kwietnia 2009

28-31 maja br. w Gdyni odbędą się VI Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ w poławianiu DORSZA i prezentacji potraw z DORSZA oraz „black box”. Podstawowym celem Mistrzostw jest: promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej oraz popularyzowanie tradycji kulinarnej Kaszubszczyzny. W Mistrzostwach uczestniczą 2- osobowe zespoły składające się z profesjonalnych kucharzy (bez ograniczenia wiekowego). Każda z ekip przygotowuje 8 porcji zakąsek i 8 porcji dania drugiego (7 dla jury degustacyjnego oraz 1 danie pokazowe). Obowiązkowy skład zakąski to pieczywo Tramezzino (białe i ciemne) oraz łosoś wędzony – czas na przygotowania to 30 min, resztę produktów uczestnicy znajdą w „czarnej skrzynce”. Danie główne zostanie przygotowane ze złowionych uprzednio dorszy – czas na przygotowanie drugiego dania – 90 min. Zmagania konkursowe oceniać będą dwa składy sędziowskie – 6 osób jury technicznego i 12 osób jury degustacyjnego. Konkurs Dorszowe Żniwa 2009 jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2009. Organizatorzy Mistrzostw: Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, Polska Grupa Carvingowa, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Firma Haczet. Patronem medialnym Mistrzostw jest m.in. „Poradnik Restauratora”.