Składniki:
filet z dorsza 1 kg
sok z cytryny 50 g
cebula 100 g
pietruszka 100 g
marchew 100 g
seler 100 g
śliwowica 50 g
oliwa 100 g
wędzony boczek 100 g
młode cebulki 80 g
świeży bób 800 g
masło 50 g
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon
Sposób przygotowania:
Umyte i podzielone na porcje filety osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami. Ułożyć je w głębokim garnku. Cebule, marchewki i seler umyć, obrać, pokroić w paseczki i obłożyć nimi filety. Wlać do ryb śliwowicę wymieszaną z oliwą, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Po wyjęciu z marynaty ryby ułożyć w kamiennym naczyniu i upiec w piecu w temp. 180°C około 15 minut, polewając co jakiś czas marynatą. Pokrojony w kostkę boczek, cebulkę i bób lekko podsmażyć w niewielkiej ilości masła i zalać sosem, który został z pieczonego dorsza.
Ugotować bób. Wyłożyć dorsza na talerz, podać z bobem, okraszonym boczkiem oraz z kaszubskimi golcami .