Dorsz po gdyńsku z bobem na boczku

Dorsz po gdyńsku z bobem na boczku

21 lipca 2014

Składniki:

filet z dorsza 1 kg

sok z  cytryny 50 g

cebula 100 g

pietruszka 100 g

marchew 100 g

seler 100 g

śliwowica 50 g

oliwa 100 g

wędzony boczek 100 g

młode cebulki 80 g

świeży bób 800 g

masło 50 g

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon

Sposób przygotowania:

Umyte i podzielone na porcje filety osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami. Ułożyć je w głębokim garnku. Cebule, marchewki i seler umyć, obrać, pokroić w paseczki i obłożyć nimi filety. Wlać do ryb śliwowicę wymieszaną z oliwą, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Po wyjęciu z marynaty ryby ułożyć w kamiennym naczyniu i upiec w piecu w temp. 180°C około 15 minut, polewając co jakiś czas marynatą. Pokrojony w kostkę boczek, cebulkę i bób lekko podsmażyć w niewielkiej ilości masła i zalać sosem, który został z pieczonego dorsza.

Ugotować bób. Wyłożyć dorsza na talerz, podać z bobem, okraszonym boczkiem oraz z kaszubskimi golcami .