Dominik Stefański: Kromet ma już 65 lat

Wywiady

Dominik Stefański: Kromet ma już 65 lat

27 grudnia 2022

Rozmowa z Dominikiem Stefańskim, dyrektorem ds. techniczno-produkcyjnych, członkiem zarządu firmy Kromet.

Heidi Handkowska: W 2022 r. Kromet świętował jubileusz 65-lecia obecności na polskim rynku. Jak wypada bilans podsumowujący ten czas?

Dominik Stefański: Spoglądając na cały okres działalności firmy, bilans wypada bardzo dobrze. Kromet w dalszym ciągu jest rozpoznawanym i cenionym producentem profesjonalnego sprzętu gastronomicznego nie tylko na rynku polskim, ale również zagranicą, a przez te wszystkie lata, przy wielu transformacjach i zmianach ustrojowych nie było to takie oczywiste.

Na pewno zasady wprowadzone, które stosujemy w naszej firmie, czyli wysoka jakość i niezawodność produktu, profesjonalne podejście i uczciwość w stosunku do naszych klientów oraz partnerów biznesowych pozwalają podsumować cały ten okres właśnie w taki sposób.

Które działania w ciągu tych lat okazały się na tyle przełomowe, że bez nich Kromet nie byłby tak mocny, jak obecnie?

Kromet to 65 lat historii polskiej gastronomii, takich momentów przez te wszystkie lata było wiele. Rozpoczęliśmy działalność w 1957 r. jako „Krośnieńskie Zakłady Metalowe Przemysłu Terenowego w budowie” z produkcją narzędzi ogrodniczych. Przez kolejne lata asortyment produkcji ulegał zmianom od pralek i piecy węglowych z automatyczną regulacją dopływu powietrza, przez elektryczne i gazowe urządzenia do pieczenia i smażenia, aż do samoobsługowego wydawania potraw.

Niewątpliwie dużym przełomem w naszej historii było przejęcie w 2004 r. spółki przez Dore Metal, w ramach którego FMiUG Kromet zmieniła formę prawną na spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością i stała się członkiem Grupy Dora Metal. Nastąpił wtedy silny rozwój z inwestycjami w park maszynowy, a dział techniczny rozpoczął pracę nad nowymi innowacyjnymi produktami, między innymi jako pierwsi w Polsce wprowadziliśmy na rynek „monobloki grzewcze”.

Co jest największą wartością firmy Kromet?

Jej historia i pracownicy bez względu od zajmowanego stanowiska. To bez ich pasji, ambicji oraz zaangażowania połączonego z ciężką pracą, nie byłoby sukcesu Krometu.

To również wcześniejsze wspomniane zasady, które na co dzień nam towarzyszą, przez co staliśmy się polskim liderem w branży gastronomicznej z wieloma wyróżnieniami i nagrodami.

Sztandarowy produkt firmy to piec konwekcyjno-parowy. W czym tkwi jego siła oddziaływania na kolejne pokolenia klientów?

Ta siła to przede wszystkim wygoda i jakość pozwalająca przygotować kucharzom wyśmienite dania, eksperymentować w kuchni, a później je z precyzją powtarzać. To również inwestycja w lepsze, smaczniejsze potrawy, a także zużycie energii mniejsze w stosunku do tradycyjnego sprzętu, co wpływa na większe oszczędności z tym związane.

Łatwa możliwość uzyskania soczystego, delikatnego mięsa bądź nietracących swego koloru i chrupkości obgotowanych warzyw, które przy gotowaniu w normalnych warunkach często zatracają te walory.

Te wszystkie cechy w połączeniu z dodatkowymi funkcjami, jak termosonda pozwalająca kontrolować idealnie temperaturę mięsa czy warzyw, funkcja automatycznego mycia ułatwiająca i odciążająca kucharza w codziennej pracy, sprawiają, że jest to zdecydowanie trafiona inwestycja, a kolejne pokolenia chętnie sięgają po urządzenie.

Wysokie ceny gazu i prądu odczuwa każdy, kto prowadzi restaurację. Szukanie rozwiązań, które pomogą zmniejszyć koszty, staje się codziennością. Sposobem na oszczędności jest dobór odpowiednich, energooszczędnych urządzeń.

Dzisiejsze czasy nie są łatwe dla restauratorów, ale również stawiają duże wyzwania dla nas, producentów profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. Dlatego Kromet wprowadza wiele rozwiązań, które mają za zadanie tę energię w minimalnym stopniu pobierać przy zachowaniu najwyższej efektywności i wydajności urządzenia, zachowując również najwyższe standardy.

Stosując technologię indukcyjną charakteryzującą się dużą wydajnością oraz wprowadzając podział na niezależne pola grzewcze w kuchniach czy w naszych patelniach elektrycznych sterowanych i monitorowanych przez procesory, można nie tylko idealnie kontrolować temperaturę powierzchni roboczych, ale również rachunki za energię.

Bardzo często klienci w poszukiwaniu oszczędności sięgają po tańsze zamienniki, nie zważając na ich jakość, nie biorąc pod uwagę doświadczenia producenta i nie wgłębiając się w to, z jakich komponentów wyrób jest zbudowany. Kromet zawsze bazuje na najlepszych europejskich podzespołach w swoich urządzeniach, co dla użytkownika w dłuższej perspektywie nie tylko przynosi wymierne efekty w postaci zaoszczędzonych pieniędzy, ale również daje poczucie spokoju i pewności o niezawodność sprzętu.

Jakie mają Państwo plany rozwoju na przyszłość?

Chcemy być przy zmianach zachodzących w gastronomii. Zawsze mieliśmy ambicję kreowania kuchni w Polsce, dlatego celem na przyszłość jest rozwój naszych produktów, wprowadzanie innowacji technicznych odpowiadających dzisiejszym trendom i coraz wyższym wymaganiom klientów, a także inwestycja w technologie oraz ludzi.

Przy okazji chciałbym w imieniu Zarządu Krometu podziękować wszystkim pracownikom, kontrahentom, dostawcom, partnerom biznesowym, którzy przez te 65 lat byli z nami i niejednokrotnie służyli poradami oraz wspierali naszą działalność.

Fot. Materiały prasowe Kromet