Tylko do 11 kwietnia organizatorzy czekają na zgłoszenia restauracji, które chcą spróbować swoich sił w finale dziewiątej edycji konkursu Wine & Food Noble Night. Spośród nadesłanych aplikacji, do finału zakwalifikowanych zostanie 12 zespołów, które na żywo, podczas uroczystej gali 17 września przygotują dwa konkursowe dania. Grono zaproszonych gości oraz jury złożone z profesjonalistów branży gastronomicznej wyłoni z kolei te, które staną na mistrzowskim podium.
Podczas zeszłorocznej edycji Wine & Food Noble Night publiczność wyłoniła dwóch zwycięzców – sopocką restaurację Bulaj oraz Le Victoria Brasserie Moderne z Warszawy. W ramach nagrody głównej, szefowie kuchni obydwu restauracji pojechali na szkolenie do szacownej Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu. Podczas intensywnego szkolenia, poznawali tajniki francuskiej kuchni, a także odwiedzili najlepsze paryskie restauracje.
Zdaniem jury profesjonalnego (w składzie Adam Chrząstowski, Maciej Nowicki, Tomasz Trąbski, Jarek Uściński, Krzysztof Żurek) najlepszą okazała się restauracja Chapeau Bas Restaurant A la Carte by Grand Lubicz Hotel. W nagrodę szef kuchni Marcin Szwak będzie uczestniczył w IV edycji Commis Made – Spotkania Polskich Szefów Kuchni.
Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau nie podzieliła tego werdyktu i za najlepszą uznała restaurację Le Victoria Brasserie Moderne. Nagroda ufundowana przez wydawnictwo to tygodniowy staż w Restaurant Le Cinq of Four Seasons George V Hotel, (chef Christian Le Squer, 5 czapek Gault&Millau i 2 gwiazdki Michelin) oraz udział w gali premierowej Gault&Millau w Paryżu.
Zakwalifikowanie się do finału to duży sukces i wyróżnienie dla restauracji, a zdobycie mistrzowskiego tytułu zaliczane jest do najbardziej prestiżowych nagród polskiej branży gastronomicznej. Co roku wśród nagród dla mistrzowskich zespołów znajdują się profesjonalne akcesoria kuchenne, pakiet świadczeń promocyjnych, a także te szczególne nagrody, które pozostają niespodzianką prawie do samego końca eliminacji.