Dni Niemieckie w ZSG w Częstochowie

Newsy

Dni Niemieckie w ZSG w Częstochowie

07 grudnia 2010

19, 20 i 21 października br. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie odbyły się Dni Niemieckie. Impreza ta miała na celu przybliżenie polskiej młodzieży elementów kultury niemieckiej, zachęcenie do bardziej aktywnej nauki języka niemieckiego.

Jak przystało na szkołę gastronomiczną odbywały się również specjalne lekcje technologii gastronomicznej, podczas których młodzież polska z młodzieżą z Pforzheim przygotowywała regionalne potrawy niemieckie. Wspólne gotowanie zaowocowało wyśmienitą zupą z soczewicy i wiejską, kartoflanką berlińską, golonką w piwie, reńską pieczenią z grzybami, zapiekanymi roladkami z szynki i cykorii. Dodatki czyli precle, spätzle, kapusta czerwona z rodzynkami oraz wypieki czyli tort szwarcwaldzki i ciasto drożdżowe ze śliwkami smakowały równie wybornie. Uczniowie działający w Kole Kucharskim zaprezentowali gościom swoje zawodowe uzdolnienia wykonując na scenie różne wersje niemieckiej sałatki ziemniaczanej w formie show kulinarnego oraz pokaz carvingu, który okazał się szczególnie atrakcyjnym punktem programu. Uczniowie uczestniczyli także w warsztatach przeprowadzonych przez panią Christiane Bromberger z Goethe Institut Krakau oraz przez Państwa Schmidt.

Impreza przygotowana była przez uczniów i nauczycieli ZSG, pod kierunkiem pani Moniki Knysak i pani Anny Rycharskiej- Tałaj, przy współpracy z kucharzami z Euro- Toques Polska w osobach: Paweł Antas, Juan  Salvador Hernandez Towar oraz Jarosław Antas.

Źródło: Euro-Toques Polska