Do 31 maja br. w Hotelu Tumskim we Wrocławiu trwają Dni Kuchni Czeskiej. W restauracji „Karczma Młyńska” można skosztować dań opartych na oryginalnych przepisach naszych południowych sąsiadów np.: zupę czosnkową z grzankami, zrazy po czesku z knedlikami czy ser smażony cammembert z szynką.
Dniom Kuchni Czeskiej towarzyszy wystawa ukazująca najciekawsze zabytki i krajobraz Południowych Moraw. Autorem zdjęć jest fotograf Rafał Majewski. Celem wystawy i zorganizowanych Dni Kuchni Czeskiej jest chęć pokazania zabytków i kultury naszych południowych sąsiadów. Wystawa powstała ze współpracy Czeskiego Centrum w Warszawie i Wyższej Szkoły Przymierza Rodzin w Warszawie. Patronat Honorowy nad wystawą objął J. E. Ambasador Republiki Czeskiej Jan Sechter.
Źródło: Hotel Tumski