Dlaczego Polacy jedzą kaszę… i co o niej wiedzą?

Newsy

Dlaczego Polacy jedzą kaszę… i co o niej wiedzą?

25 kwietnia 2013

Okazuje się, że Polacy doceniają zarówno smak kaszy, jak i fakt, że jest zdrowa. To właśnie na te dwie cechy, jako główne powody spożywania kaszy, wskazywano najczęściej w ogólnopolskim badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Jak wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Lubię kaszę…”, Polacy jedzą kaszę, gdyż jest zdrowa (77% wskazań) i smaczna (76%). Część ankietowanych doceniła również to, że jest syta oraz wskazała na różnorodność rodzajów kaszy.

Co natomiast Polacy rozumieją przez pojęcie „zdrowa”? Jeśli chodzi o wartości zdrowotne kaszy, najwięcej wskazań odnotowano dla zawartości błonnika – 73% (nieco częściej mówiły o tym kobiety, osoby po 40 roku życia oraz osoby mieszkające w dużych miastach). Zawartość witamin wskazało już tylko 43% badanych. O ważnych składnikach, takich jak: żelazo, magnez czy potas, wie nie więcej niż co czwarta osoba w Polsce.

– Jak pokazały nasze badania, Polacy zdają sobie sprawę z tego, że kasza jest zdrowa. Niestety jednak jedynie błonnik jest powszechnie znanym składnikiem kaszy. Zdecydowanie zbyt mało osób wie o zawartości witamin i ważnych minerałów, których dostarczają ziarna kaszy – mówi Agnieszka Falba, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, inicjatora ogólnopolskiej kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. – Mamy nadzieję, że działania prowadzone w ramach kampanii dostarczą niezbędnej wiedzy na temat walorów zdrowotnych kaszy i przyczynią się do wzrostu jej spożycia – dodaje.

 

Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. Wkrótce będzie można również wziąć udział w konkursach. W ramach kampanii zaplanowano także w kilku miastach w Polsce spotkania kulinarne dla kobiet „Pod znakiem kaszy”.

Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w  codziennej diecie.

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.