W dniach 5-6 września w Folwarku Łochów pod Warszawą odbyło się DineART. W trakcie wydarzenia zorganizowano tematyczne panele dyskusyjne, prelekcje , projekcję filmu oraz galę mody kulinarnej inspirowaną trzema nurtami sztuki – Impresjonizmem, Kubizmem i Pop-artem. Zwieńczeniem imprezy była uroczysta kolacja.
Projekt DineART wprost łączy sztukę z estetyką użytkową: unikalny, pionierski koncept opisujący doświadczenie i doznania wokół stołu, o których decyduje więcej elementów niż tylko samo danie. Mecenasem projektu jest firma Dajar.
– Używając dość odważnie tej nomenklatury chcemy podkreślić, że jedzenie z coraz większą siłą nabiera nowego, ambitnego, już nie tylko praktycznego znaczenia. Podjęliśmy temat na szeroką skalę, ponieważ uważamy, że zrozumienie większych oczekiwań odbiorców i zwrócenie baczniejszej uwagi na estetykę wokół stołu zapewni polskim restauracjom i organizatorom przyjęć przewagę rynkową, a co za tym idzie rozwój ich biznesu – podkreślił Adam Fecenec, Horeca Manager, Dajar.