DineART – impresjonizm, kubizm, pop art, sztuka, emocje… Rusza nowy projekt, który wprost łączy sztukę z estetyką użytkową: unikalny, pionierski koncept opisujący doświadczenie i doznania wokół stołu, o których decyduje więcej elementów niż tylko samo danie. Mecenasem projektu jest firma Dajar. Inauguracja odbędzie się już 5 września w Folwarku Łochów pod Warszawą, gdzie spotka się ponad 200 przedstawicieli polskiej sceny gastronomicznej.
– Używając dość odważnie tej nomenklatury chcemy podkreślić, że jedzenie z coraz większą siłą nabiera nowego, ambitnego, już nie tylko praktycznego znaczenia. Podjęliśmy temat na szeroką skalę, ponieważ uważamy, że zrozumienie większych oczekiwań odbiorców i zwrócenie baczniejszej uwagi na estetykę wokół stołu zapewni polskim restauracjom i organizatorom przyjęć przewagę rynkową, a co za tym idzie rozwój ich biznesu”, podkreśla Adam Fecenec, Horeca Manager, Dajar.
Wydarzenie inaugurujące projekt DineART zostało ono zaplanowane w dwóch odsłonach: strefie merytorycznej (warsztatowo-ekspozycyjnej) oraz wieczornej Gali.
W trakcie części merytorycznej zaproszeni Goście wezmą udział w panelach dyskusyjnych, będą mieli okazję poznać ekspertów i trendsetterów w zakresie: roli sztuki w biznesie i budowaniu wartości dodanej branży hospitality, kulturotwórczego aspektu gastronomii, trendów, wydarzeń generujących mocne wrażenia związane z posiłkiem… W dyskusjach wezmą udział m.in. Agnieszka Kręglicka, Marcin Koch, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Oliwia Gede-Niewiadomska. Uczestnicy będą też mogli posłuchać wykładów tych, którzy na co dzień przywiązują ekstremalną uwagę do budowania doświadczeń wokół stołu, to m.in.: Marta Bradshaw, Paweł Kałużny. Na scenie z prelekcją stanie również wyjątkowy gość pochodzący z Japonii i żyjący w Barcelonie – projektant Hiroshi Tsunoda.
Sylwetki postaci zaangażowanych w projekt można poznać na stronie www.dineart.pl
O kulinarną odsłonę sztuki podczas kolacji zadbają: Sylwia Stachyra (zwyciężczyni programu „Top Chef” 2018), Łukasz Budzik (szef kuchni restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu) oraz Marcin Filipkiewicz (szef kuchni restauracji Hotelu Copernicus***** w Krakowie), a także gospodarz wydarzenia – Mateusz Gazda (szef kuchni restauracji Folwarku Łochów).
Wieczorna Gala, utrzymana w formie pokazu mody, będzie miała trzy odsłony koncentrujące się na trzech wyrazistych kierunkach sztuki: Impresjonizm, Kubizm, Pop art. Do jej zaprojektowania zaproszono zespoły eksperckie (szef kuchni, sommelier, stylista, reżyser) przygotowujące poszczególne akty kolacji. Każdy element kolejnej odsłony wieczoru tj. serwowane dania, wina, aranżacja stołów, muzyka, światło będzie korespondował z danym kierunkiem sztuki.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Organizator: Dajar Horeca
Koncepcja i realizacja to: Made Restaurant