Different – restauracja obsługiwana przez niewidomych kelnerów

Newsy

Different – restauracja obsługiwana przez niewidomych kelnerów

09 lipca 2018

W Warszawie powstała restauracja w ciemności, która jako jedyna w Polsce zatrudnia niewidomych kelnerów. Wprowadzają oni odbiorców w świat niewidomych, gdzie istnieje piękno, radość, marzenia. Gdzie bariera wzrokowa nie jest przeszkodą, ale bodźcem do rozwoju pozostałych zmysłów.

Restauracja stanowi dla odwiedzających miejsce jedyne w swoim rodzaju, gdzie uwagę przejmują wszystkie zmysły poza wzrokiem. Stanowi to całkowitą nowość w odbieraniu świata, w tym smaków w nim występujących. Zamknięcie się na odbiór bodźców wzrokowych powoduje prawdziwą eksplozję doznań odczuwanych pozostałymi zmysłami.

Jest to możliwość posmakowania nie tylko wysublimowanej kuchni, ale także świata, który odbiera się całą mocą zmysłów pozawzrokowych. Węch rozbudza wyobraźnię i stymuluje do odgadnięcia, co w danej jest kosztowane. Dotyk pozwala odkryć konsystencję dań, a także poczuć bliskość osób, które towarzyszą nam w tej niezwykłej podróży. Słuch podtrzymuje interakcje i wymianę wrażeń. Zmysł smaku podpowiada co znajduje się na talerzu i ocenia jakość potraw.

Misją restauracji powstałej pod auspicjami fundacji „Człowiek w potrzebie” jest odpowiedź na problemy społeczne jak: wykluczenie społeczne i zawodowe osób niewidomych oraz brak świadomości i tolerancji odnośnie osób niewidomych, zarówno u dorosłych jak i dzieci. Całkowity dochód z restauracji jest przeznaczany na działalność statutową fundacji.

Idea kolacji w ciemnościach pochodzi z połowy XIX w., a została zapoczątkowana przez stowarzyszenie ociemniałych we Francji. W 1999 roku w Zurychu powstała pierwsza restauracja w ciemnościach Blinde Kuh.

W 2004 roku w Paryżu otwarto restaurację „Dans le Noir?”. Restauracja „Dans le Noir?” od kilku lat jeździ po całym świecie z kilkutygodniowymi instalacjami. Odwiedziła miasta takie jak: Geneva, Bangkok, Berlin, Shanghai, Montreal, San Francisco i Warszawa. Podczas wizyty w restauracji „Dans le Noir?”, w 2008 r. w Warszawie, Prezes Fundacji Anna Bocheńska pierwszy raz jadła kolację w ciemnościach. Od tego czasu marzyła o stworzeniu takiej restauracji. Udało się – restauracja zaprasza gości na dania kuchni fusion.