Historia Deseo zaczęła się w 2015 r., kiedy to Łukasz Smoliński i Natalia Sitarska, podróżnicy prowadzący Tasteaway – od lat jeden z najbardziej popularnych blogów podróżniczo-kulinarnych w Polsce, postanowili otworzyć własną cukiernię w Warszawie. Od początku ich marzeniem było tworzenie najwyższej jakości słodyczy, które poziomem nie odbiegają od tych próbowanych w Paryżu – niekwestionowanej stolicy światowego cukiernictwa. Deseo po hiszpańsku oznacza marzenie i pragnienie. W Warszawie są już cztery lokale działające pod tym szyldem.
– Jesteśmy jednymi z niewielu przedstawicieli butikowego podejścia do cukiernictwa, co w Polsce wciąż jest pewną nowością. Goście cenią nas za szczerość i uczciwość z w wymiarze produktowym, komunikacyjnym. Jako właściciele jesteśmy osobami publicznymi, którzy na co dzień zajmują się m.in. recenzowaniem restauracji. To skutkuje tym, że sami musimy prowadzić nasz biznes w sposób transparenty. Nie ma w naszym przypadku opcji na żadną drogę na skróty. Jeżeli w deserze powinna być wanilia, to ma to być najlepsza wanilia Bourbon z Madagaskaru, a nie wanilina. Jeżeli robimy lody pistacjowe, to zakupiliśmy bardzo drogie urządzenia do robienia własnej pasty pistacjowej, aby mieć pełną kontrolę nad tym, z czego te lody będą wykonane. Jeżeli używamy czekolady, to są to czekolady ze znanej nam plantacji kakaowca francuskiej firmy Cacao Barry. Staramy się również używać jak najwięcej polskich produktów, pochodzących z niewielkich zakładów, jak prawdziwe wiejskie masło, mleko, jajka z wolnego wybiegu czy polskie owoce. Za naszym cukiernictwem stoją jedne z najlepszych Pastry Chefów w Polsce – Małgorzata Wątła (Head Pastry Chef) i Oksana Raichakovska (Creative Pastry Chef) – mówi Łukasz Smoliński, właściciel i współzałożyciel Deseo.
Wyjątkowe desery w Browarach Warszawskich
Swoje doświadczenie właściciele wykorzystają w nowej lokalizacji w Browarach Warszawskich. Cukiernia Deseo zajmie 80 m2 w Apartamentach przy Warzelni.
– Chcielibyśmy, aby Deseo w Browarach Warszawskich było najbardziej imponującym tego typu miejscem w Polsce. Poza wyjątkowymi deserami i najwyższej jakości obsługą miejsce to ma się wyróżniać niezwykłym designem – dodaje Łukasz Smoliński.
Jakość i niezapomniany smak
Cukiernia oferuje zarówno klasyczne połączenie smakowe, jak i te bardziej orientalne – z nutą imbiru, mango, calamansi czy japońskiej organicznej herbaty matcha z Uji.
– Deseo to jedna z najlepszych cukierni w Polsce. Ich propozycja jest ucztą zarówno dla podniebienia, jak i oka. By tworzyć tak niesamowity smak zamknięty w idealnych formach, trzeba prawdziwej pasji i miłości do słodyczy. Siłą Deseo są zaangażowani ludzie. W poszukiwaniu smaków, które przekuwają w te małe cukiernicze arcydzieła, bardzo dużo podróżują. O swoich podróżach, miejscach, które warto odwiedzić, smakach, których warto spróbować piszą na swoim blogu Tasteaway. Takich partnerów w tworzeniu Dzielnicy Spotkań i Smaków w Browarach Warszawskich poszukujemy. Wybieramy koncepty i miejsca, za którymi stoją pasjonaci, które są lubiane i jak magnes przyciągają Gości. Jestem niemalże pewna, że Deseo będzie perełką naszej inwestycji – mówi Karolina Prędota-Krystek, senior leasing manager w Echo Investment.
Otwarcie Deseo Patisserie & Chocolaterie na terenie Browarów Warszawskich planowane jest na czwarty kwartał 2020 r.