18 listopada na Zamku w Kliczkowie odbył się Ogólnopolski Festiwal Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!”. Była to już 7. edycja festiwalu, którego celem jest promocja Dolnego Śląska i potencjału kulinarnego tego regionu.
Zawodnicy zmierzyli się w dwóch konkurencjach. Pierwsza z nich polegała na przygotowaniu pasztetu z karpia w autorskiej odsłonie. W drugiej konkurencji składnikami obowiązkowymi były: filet z sandacza, polskie grzyby leśne, naturalny miód pszczeli, owocowe runo leśne (np. jagody, maliny, jeżyny) i ziemniak polski. To one stały się podstawą dania głównego.
Uczestników tegorocznej edycji Festiwalu Borów Dolnośląskich oceniali: Zbigniew Łęgowski, Marcin Świder, Wojciech Balicki, Dariusz Kulczycki, Wojciech Harapkiewicz (jury degustacyjne) oraz Maciek Kołodziejczyk i Bartłomiej Heba (jury techniczne).
W ocenie jury najlepszymi okazali się Dawid Konior i Bartosz Puchałka z restauracji Pastamore, którzy otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Dariusz Przepiórka i Krzysztof Panwic z Pałacu Tłokinia – drugie miejsce oraz Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki z restauracji Pasja i Smak – trzecie miejsce.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.