23-26 lutego w Warszawie odbędzie się 12. edycja największych w Polsce targów branży cukierniczej Expo Sweet.
Zeszłoroczną edycję odwiedziło 25 tys. osób, głównie z Czech, Słowacji, Białorusi, Ukrainy, Niemiec i Włoch. W 2020 r. organizatorzy spodziewają się jeszcze większej liczby gości zainteresowanych kierunkami rozwoju cukiernictwa i lodziarstwa. Oprócz stoisk wystawienniczych poszczególnych firm będą na nich czekać spotkania, seminaria i szkolenia oraz konkursy rangi mistrzowskiej, których łączna pula nagród pieniężnych wynosi ponad 90 tys. zł.
23 i 24 lutego odbędą się 2. Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów, których uczestnicy będą rywalizować w trzech konkurencjach. Do ich zadań będzie należało zaprezentowanie tortu okolicznościowego i dwóch tortów degustacyjnych, a także wykonanie elementu dekoracyjnego i wkomponowanie go w specjalną klatkę. Całość prezentacji musi nawiązywać do wybranej przez uczestnika tematyki.
25 lutego podczas Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru zobaczymy natomiast zmagania dwunastu zespołów z najlepszych polskich lokali gastronomicznych, takich jak Szara Gęś, Albertina Restaurant & Wine, Puro Hotels czy Affogato. Tegoroczny temat konkursu, do którego powinny nawiązywać wyglądem lub składem prezentowane jury desery restauracyjne a la carte, to „Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro”.
W ramach konkursu Dekoracji Cukierniczych uczestnicy zaprezentują się widowni i jurorom w aż sześciu kategoriach: tort okolicznościowy, tort rzeźbiony 3D, mały eksponat z masy cukrowej, czekolady lub karmelu, duży eksponat dekoracyjny, jadalne kompozycje kwiatowe, ciasteczka, babeczki lub pierniki 2D/3D. Przyjmowanie zgłoszeń indywidualnych od osób związanych z branżą cukierniczą, lodziarską, karmelarską, piekarską czy gastronomiczną trwa do 10 lutegor.
Dzieła najmłodszych adeptów cukiernictwa podziwiać będziemy podczas ostatniego dnia targów – 26 lutego podczas Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. 12 zespołów składających się z uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych, piekarskich i spożywczych, zaprezentuje dwa torty: dekoracyjny oraz degustacyjny interpretujące temat „Igrzyska olimpijskie”.
Expo Sweet to doskonała okazja, aby poznać najnowsze trendy w branży cukierniczej i lodziarskiej. Wśród gości specjalnych i jurorów Expo Sweet 2020 pojawi się m.in.: jedną z najlepszych dekoratorek w Korei – Seon Mee Kim, znana również jako Eedo (specjalizuje się w dekoracji kremem maślanym i papierem waflowym).
Uwaga!!!
Na hasło – Poradnik Restauratora – każdy właściciel lub pracownik lokalu gastronomicznego otrzyma podwójną bezpłatną wejściówkę na całe targi Expo Sweet. Jednakże osoba taka musi zostawić swoją firmową wizytówkę z lokalu, w którym pracuje.