Daniel Luttringer na targach Gastro-Hotel w Karpaczu

Newsy

Daniel Luttringer na targach Gastro-Hotel w Karpaczu

22 października 2013

Dzisiaj podczas targów Gastro-Hotel w Karpaczu odbędzie się wykład Daniela Luttringera, profesora sztuki kulinarnej z Międzynarodowej Szkoły Hotelarstwa w Szwajcarii “Les Roches”.

Daniel Luttringer założył swoją pierwszą restaurację w wieku 22 lat. Miał już wtedy wieloletnie doświadczenie w branży, bo już jako…14-latek rozpoczął praktykę w restauracji swojego wuja.

Doświadczenie zawodowe zdobywał nie tylko w rodzinnej Francji, ale i wielu krajach świata. Dwadzieścia lat spędził w Australii pracując m.in. dla sieci Hilton, w której był odpowiedzialny za tworzenie designu restauracji i przygotowanie menu, a ostatecznie pracował jako szef kuchni. Dla Hiltona pracował też przez dwa lata w Japonii. Również w tym czasie z powodzeniem otwierał restauracje i hotele butikowe w Australii. Hotel Glenella Guest House, który Daniel Luttringer założył, prowadził, a ostatecznie z zyskiem sprzedał, do dziś funkcjonuje z powodzeniem w niezmienionym stylu nadanym przez pierwszego właściciela.

W połowie lat 90-ych wrócił do Europy do Francji, ostatecznie osiadł w Szwajcarii, by i tu z pasją tworzyć nowe lokale: m.in. restauracje typu Brasserie oraz hotele typu boutique. Pomagał i pomaga właścicielom restauracji w tym, by ich interesy lepiej prosperowały, z sukcesem powołuje do życia i sprzedaje dobrze prosperujące własne firmy.

W 2008 roku Daniel Luttringer przyjął stanowisko profesora sztuki kulinarnej i koncepcji kuchni w jednej z najlepszych szkół na świecie – „Les Roches” Międzynarodowej Szkoły Hotelarstwa w Szwajcarii. Trzy lata później został dziekanem ds. studentów. Do jego ulubionych należy kuchnia włoska i multikulturowa fusion. Inspirują go stare książki kulinarne, domowe przepisy i receptury z ksiąg kucharskich babć.

Daniel Luttringer od 2011r . współpracuje z firmą Kancelaria Projekty Europejskie. Mirosława Adamczak, realizując w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki szkolenia dla kucharzy i menadżerów z branży hotelarsko-gastronomicznej.