Kenneth Toft-Hansen z Danii został zwycięzcą najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie – Bocuse d’Or 2019. Drugie miejsce i srebrną statuetkę zdobył Sebastian Gibrand ze Szwecji, a brąz przypadł Christian André Pettersen z Norwegii. Wielki finał w którym rywalizowały 24 kraje z różnych zakątków świata odbył się 29-30 stycznia w Lyonie. Była to już 17. edycja konkursu, którą stworzył legendarny szef kuchni Paul Bocuse.
Aby zdobyć miejsce w finale tego konkursu utalentowani kucharze z całego świata rywalizowali w trwających 18 miesięcy eliminacjach. Po etapach krajowych i regionalnych, w Europie, Azji i Ameryce Łacińskiej, do finału zakwalifikowało się 24 mistrzów sztuki kulinarnej, którzy musieli udowodnić swoje umiejętności. Każdy uczestnik miał 5 godzin i 35 minut na przygotowanie dania i talerza.
fot. materiały: Bocuse d’Or Official