Do 20 lipca br. mięso strusia w specjalnym menu restauracji á la carte Interferie Medical SPA w Świnoujściu.
– Proponuję strusinę w kilku odsłonach – stek ze strusia z migdałami i calvadosem oraz grillowaną polędwicę strusia podaną z sosem czosnkowym, polentą z grzybami i serem pleśniowym. To wyjątkowo delikatne i kruche mięso świetnie sprawdza się także w przystawkach oraz zupach – mówi Bogusław Michałowski, mistrz kuchni Interferie Medical SPA w Świnoujściu. Z uwagi na niską zawartość tłuszczu mięso strusia łatwo się gotuje. Strusiny nie powinno się nakłuwać ani rozbijać. Jak większość mięs czerwonych, trzeba ją najpierw obsmażyć na dużym ogniu na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem masła, a następnie upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C. Świetnie smakuje także z grilla – radzi Bogusław Michałowski.
Mięso strusia ma intensywny czerwony kolor i niepowtarzalny smak – delikatniejszy, słodszy i bardziej soczysty niż wołowina czy cielęcina. Jest bardzo odżywcze i dietetyczne – 100 g mięsa strusia to tylko 92kcal! Podobnie jak mięso indycze zawiera bardzo mało cholesterolu, znaczniej mniej niż wołowina, wieprzowina czy baranina. Większość tłuszczów, jakie się w nim znajdują to nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to ponadto doskonałe źródło białka i żelaza. Zawiera niewielkie ilości sodu, dlatego polecane jest również osobom z nadciśnieniem. Cechą charakterystyczną mięsa największego ptaka na świecie jest duża zawartość kwasu arachidonowego , nieocenionego w kwestii wzmocnienia odporności organizmu. Stąd strusina polecana jest kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz osobom starszym.