Wielkimi krokami zbliżają się do nas Święta. To radosny czas spotkań z rodziną i znajomymi przy wspólnym stole. Pojawią się na nim tradycyjne potrawy, które jednak warto udoskonalać, by przy tej okazji zaskoczyć swoich gości daniami, które znają, a które ujęte nowocześniej jeszcze bardziej pokreślą ich wyjątkowość.
Jednakże na stołach wszystkich Polaków bez względu na położenie geograficzne i upodobania kulinarne, pojawia się ona – niekwestionowana królowa ryba. Bywa przyrządzana i doprawiana na wiele różnych sposobów, tak by uchwycić całe bogactwo jej aromatów. Warto dodać, że jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Posiada bowiem wiele witamin, w tym A, E oraz istotne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na naszą skórę.
Śledzikowa przystawka
Składniki:
Pieczarkowy Hit Pieczarki marynowane OLE!
płaty śledzia marynowany
papryka konserwowa czerwona
175 g śmietany 18%
sól i pieprz
oliwa
Na płacie śledziowym ułóż paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, zawiń, zepnij wykałaczką, a na wierzchu nawlecz Pieczarkowy Hit marynowany OLE!
Aksamitny Łosoś w sosie turkusowym z kaparami
Składniki:
Kapary OLE! 1/4 (filiżanki)
100 g sera Lazur Turkusowy
2 filety z łososia
175 g śmietany 18%
sól i pieprz
oliwa
Filety z łososia przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Następnie smażymy je na patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Ser Lazur Turkusowy kruszymy, mieszamy ze śmietaną, i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy również wyśmienite Kapary OLE! i gotujemy przez dwie minuty. Łososia możesz polać sosem i podać z ulubionymi dodatkami.