Dabiz Muñoz ponownie zdobywa tytuł The Best Chef

Aktualności

Dabiz Muñoz ponownie zdobywa tytuł The Best Chef

22 września 2022

Znamy listę 100 najlepszych szefów kuchni na świecie — ogłoszono ją podczas gali The Best Chef Awards powered by Perlage w Madrycie. Jedynym Polakiem w tym gronie jest Przemysław Klima, który uplasował się na 92 lokacie. Podczas gali przyznano też 12 nagród specjalnych w różnych dziedzinach. Otrzymali je: Dabiz Muñoz, Antonio Bachour, Ana Roš, Anne-Sophie Pic, Natsuko Shoij, Josh Niland, Jessica Rosval, Riccardo Camanini, Franco Pepe, Pierre Koffmann i Andoni Luis Aduriz.

Szósta edycja The Best Chef Awards powered by Perlage, zakończyła się wczoraj w Madrycie wielką galą, podczas której ogłoszono listę 100 najlepszych szefów kuchni na świecie. Długo wyczekiwany ranking prowadzi, drugi rok z rzędu, Dabiz Muñoz, szef kuchni DiverXO (Madryt, Hiszpania).

Drugie miejsce w rankingu The Best Chef zajął Rene Redzepi z kopenhaskiej Nomy 2.0, a trzecie Joan Roca z restauracji El Celler de Can Roca w hiszpańskiej Gironie. Na liście znalazł się jeden Polak – na 92. pozycji uplasował się Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Pełna setka laureatów na stronie thebestchefawards.com.

Głosujący po raz kolejny docenili bardzo spersonalizowaną kuchnię, która ucieka od minimalizmu. Nieprzewidywalny i osadzony w doskonałości styl, który pomimo wpływów różnych inspiracji zaczerpniętych z wielu prądów kulinarnych, przenosi do własnego, sennego wszechświata, który okazuje się nieprzewidywalny. Motto brzmi: awangarda albo śmierć.

Oprócz listy Top 100 The Best Chefs Awards przyznało 12 specjalnych wyróżnień, które nagradzają w wielu dziedzinach.

NAGRODY SPECJALNE

The Best Chef Voted by Professionals Award powered by Glovo: Dabiz Muñoz (DiverXO, Madrid, Spain)

The Best Chef Pastry Award powered by Valrhona: Antonio Bachour (Bachour, Coral Gables, United States)

The Best Chef Pristine Award powered by GinRaw: Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid, Slovenia)

The Best Chef Dining Experience Award powered by Ron Matusalem: Anne-Sophie Pic (Pic, Valence, France)

The Best Chef FoodArt Award powered by Arturo Sánchez: Natsuko Shoij (Éte, Tokyo, Japan)

The Best Chef City Gourmet Award powered by Correos: Dabiz Muñoz (DiverXO, Madrid, Spain)

The Best Chef Innovation Award powered by Custom Culinary: Josh Niland (Saint Peter, Sydney, Australia)

The Best Chef Rising Star Award powered by Perrier-Jouët: Jessica Rosval (Casa Maria Luigia, Modena, Italy)

The Best Chef New Entry powered by Le Nouveau Chef: Riccardo Camanini (Lido 84, Gardone Riviera, Italy)

The Best Chef Pizza Award powered by Molini Pizzuti: Franco Pepe (Pepe in Grani, Caiazzo, Italy)

The Best Chef Legend AwArd powered by Difference Coffee: Pierre Koffmann (Tarbes, France, 1948)

The Best Chef Science Award powered by Academia Madrileña de Gastronomía: Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, Rentería, Spain)

Celem The Best Chef Awards jest stworzenie powiązań pomiędzy najlepszymi myślicielami i liderami kulinarnego uniwersum i fine dining oraz do podkreślenia ich sposobów postępowania. Jego celem jest wyróżnienie ludzi, a nie restauracji lub lokalizacji; skupiamy się na szefie kuchni, jego postawie, jego podejściu do gotowania i co wyróżnia go spośród otaczających go osób. Dobre gotowanie to za mało, kreatywność, inteligencja, pasja, innowacyjność, zrównoważony rozwój, nowe technologie nauka i pozytywny wpływ na społeczeństwo poprzez gotowanie są również zauważane i doceniane.

DECYZJA 350 SZEFÓW KUCHNI I EKSPERTÓW

Coroczna klasyfikacja najlepszych szefów kuchni na świecie jest wynikiem opinii i głosów 350 osób. O nowej liście decyduje 100 szefów kuchni, którzy pojawiają się w obecnym rankingu, 100 nowych kandydatów oraz decyzja 150 ekspertów (dziennikarze, krytycy, koneserzy, fotografowie…), którzy byli wcześniej odpowiedzialni, z kolei za wskazanie nowych kandydatów do listy Top100.

Ta — już szósta edycja konkursu The Best Chef Awards była wspierana zarówno przez Radę Miasta, jak i Wspólnotę Madrytu. Wielka gala finałowa była poprzedzona przez dwa dni refleksji i wymiany wiedzy. Area Talks i Food Meets Science to dwie poświęcone edukacji sekcje, których celem jest dostarczenie inspiracji wszystkim uczestnikom: dziennikarzom, szefom kuchni i miłośnikom gastronomii.

Dzięki zaangażowaniu i hojności Rady Miasta Madrytu i Wspólnoty Madrytu każdy miał okazję pogłębić swoją wiedzę na temat miasta i jego regionu, który witał gości z otwartymi ramionami, jego specyfiką, swoją historią, swoją architekturą, kulturą i szeroką gamą aromatów, smaków, produktów, receptur, tradycji i awangardy.