Młodą kapustą z dużą ilością kopru, botwinką z młodymi ziemniakami, pastą ze szpinakiem i czosnkiem. Kulinarne szaleństwo – czas start! Łukasz Odolski, rolnik podpowiada, które warzywa warto wybierać w maju i jak robić to świadomie.
W maju zbieramy sałatę masłową, szczypior, szpinak, młodą kapustę i koperek. Kolorystyczne urozmaicenie wprowadza rzodkiewka i botwinka. Pierwsze plony pochodzą z tunelu foliowego, kolejne zaś z gruntu okrywanego włókniną. Stosowanie osłon w uprawie pozwala nam ochronić warzywa przed kapryśnością pogody – w końcu kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata, a niestety rośliny nie lubią takich zimowych niespodzianek – mówi Łukasz Odolski.
Czy sposób uprawy wpływa na smak warzyw? Czy istnieje jedna najlepsza metoda uprawy – jeśli tak, jaka?
Oczywiście, niestosowanie nawozów azotowych powoduje, że rośliny rosną wolniej, zgodnie ze swoim rytmem. Naturalne tempo wzrostu pozwala na dłuższe nasłonecznienie, a co za tym idzie uzyskujemy lepszy smak, bardziej wyrazisty, słodki – mówi Łukasz Odolski.