Czy polska restauracja otrzyma Gwiazdkę Michelin?

Newsy

Czy polska restauracja otrzyma Gwiazdkę Michelin?

06 marca 2014

Już za tydzień, w środę 12 marca 2014 r. poznamy najnowsze wydanie Czerwonego Przewodnika Kulinarnego Michelin „Main Cities of Europe 2014″. Przewodnik zawiera najbardziej znany i prestiżowy ranking europejskich restauracji. Najważniejszym pytaniem jest czy kolejna polska restauracja otrzyma Gwiazdkę Michelin i czy ubiegłoroczny zdobywca Gwiazdki, restauracja Atelier Amaro utrzyma wyróżnienie, a może zdobędzie kolejną gwiazdkę Michelin dla Polski. W przewodniku zostaną ocenione lokale z Warszawy i Krakowa. Już samo znalezienie się w przewodniku jest dla restauracji dużym wyróżnieniem, jednak marzeniem każdego restauratora pozostaje Gwiazdka Michelin. W 2013 r. ten zaszczyt przypadł w udziale warszawskiej restauracji Atelier Amaro. Był to ogromny sukces, gdyż najważniejsze wyróżnienie Michelin zostało przyznane w Polsce po raz pierwszy. W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:

– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny

– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do 3 gwiazdek)

 Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy – wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Jednak Gwiazdki Michelin nie otrzymuje się dożywotnio – jeżeli inspektorzy podczas kolejnych wizyt w lokalu stwierdzą, że nie zachowuje on poziomu, za który został wyróżniony, mogą odebrać tytuł.

Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.