Pierwszy dzień kulinarnej rywalizacji w europejskiej selekcji Bocuse d’Or 2022 w Budapeszcie za nami. Jakub Kasprzak startował jako pierwszy. Dzisiaj po godz. 18 oficjalne wyniki.
Nasz kandydat miał do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: jedno – serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie mięsne zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.
Produkty obowiązkowe:
Danie na talerzu: trzy rodzaje ziemniaków (coronada, anuszka, medison)
Danie na platerze: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka podane w akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz jednego przygotowanego na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego.
Te dwa tematy są doskonałym odzwierciedleniem węgierskiej kultury gastronomicznej ostatnich kilku lat.
Spośród 19 wyselekcjonowanych drużyn 10 przejdzie do wielkiego finału w Sirha Lyon w styczniu 2023 r.
Dzisiaj po godz. 18 oficjalne wyniki.
fot. fb Bocuse d’Or Poland