W drugiej połowie maja odbyła się premiera pierwszego wydania Czerwonego Przewodnika Michelin po Estonii. Jest to jednocześnie pierwsza odsłona kulinarnego Przewodnika Michelin w krajach bałtyckich.
Inspektorzy Michelin wyróżnili w sumie 31 restauracji, które zostały docenione za doskonałe propozycje kulinarne. Dwa lokale – NOA Chef’s Hall oraz 180° by Matthias Diether – otrzymały po jednej Gwiazdce Michelin za wybitną jakość i niepowtarzalny smak serwowanych potraw. Dodatkowo pięć restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand za wyjątkowy stosunek jakości do ceny, a dwa lokale nagrodzono Zieloną Gwiazdką MICHELIN za swoje zaangażowanie w zrównoważoną gastronomię.
Estonia jest jednym z tych państw, które nasi inspektorzy badali z dużym zainteresowaniem od kilku lat. Po wielu miesiącach spędzonych na zgłębianiu tajemnic gastronomicznych kraju, począwszy od Tallina do Tartu, od Mäeküla do Kloogaranna odkryli oni tętniącą życiem scenę kulinarną bogatą w zróżnicowaną kuchnię i wysokiej jakości lokale. Poprzez wyróżnienie utalentowanych szefów kuchni doskonale znających narodowe i lokalne przepisy, jak również popularne dania z najróżniejszych zakątków świata inspektorzy Michelin zapraszają do odkrycia fascynującej destynacji kulinarnej – powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.
Czerwony Przewodnik Michelin Estonia 2022 w liczbach:
31 wyróżnionych restauracji
2 restauracje z Gwiazdką Michelin
5 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand
2 restauracje z Zieloną Gwiazdką Michelin