Sezon na szparagi jest bardzo krótki – naprawdę świeże i dorodne są tylko w maju i czerwcu. Dlatego warto spróbować ich właśnie teraz. Świeże szparagi mają jasne zamknięte główki, połyskujące pędy i elastyczną łodygę. Aby zachowały swój niepowtarzalny smak, restauracja w hotelu INTERFERIE Medical Spa przechowuje je lekko zamoczone w wodzie lub obłożone wilgotną ściereczką.
Przygotowanie szparagów jest bardzo proste.
– Szparagi należy przede wszystkim umyć oraz odciąć twarde końcówki. Białe pędy musimy dodatkowo obrać. Gotujemy je w wysokim garnku, we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i cukru, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz odrobiną masła, pod przykryciem przez około 5-10 minut (w zależności od gatunku i grubości). Dobrze ugotowane szparagi powinny być miękkie, lecz jędrne – mówi Bogusław Michałowski, mistrz kuchni INTERFERIE Medical SPA w Świnoujściu. Równie dobrze smakują szparagi ugotowane na parze, upieczone w piekarniku lub na grillu.
Pomysłów na przyrządzenie dań ze szparagami jest wiele. Do najpopularniejszych należą tarty, zapiekanki, omlety czy też kremowe zupy.
– Najczęściej podaję szparagi z młodymi ziemniakami, sosem holenderskim oraz masłem klarowanym. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do ryb, mięsa wieprzowego czy wołowego – podkreśla Bogusław Michałowski.