12-14 czerwca w Lidzbarku Warmińskim na Dziedzińcu Hotelu Krasicki**** odbył się V Ogólnopolski Festiwal Serów „Czas na Ser”.
Festiwal „Czas na Ser” to jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu „zapomnianych smaków”. To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów. Festiwal buduje pozytywny wizerunek małych wytwórców, docenia ich wysiłek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych, produkowanych zgodnie ze sztuką serowarską.
Pierwszy dzień przeznaczony był dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami m.in. wystąpienia prelegentów oraz prezentacja i degustacja serów z różnych krajów europejskich.
Kolejne dwa dni były otwarte i skierowane do festiwalowych gości, którzy mogli próbować i kupować różne polskie sery farmerskie, dostępne na co dzień tylko na lokalnych rynkach. Serom farmerskim tradycyjnie już akompaniowały miody, chleby tradycyjne, chutneye i konfitury, nalewki, tradycyjne wędliny, przyprawy i zioła oraz specjały kuchni warmińskiej. Nie zabrakło również lokalnego browaru, win z prawdziwej polskiej winnicy i tradycyjnych lodów produkowanych jedynie z naturalnych składników. Również, jak co roku, organizatorzy uraczyli gości festiwalową zupą serową przyrządzoną przez samego szefa kuchni Hotelu Krasicki**** Krzysztofa Mazurka.
Gościem specjalnym Festiwalu będzie znakomita restauratorka Agnieszka Kręglicka, która poprowadzi kulinarne warsztaty dla młodzieży. Głównym bohaterem warsztatów był twaróg, a uczestnicy mieli możliwość ugotowania kilku pysznych dań na bazie tego produktu.