Znamy uczestników, którzy staną do rywalizacji o prestiżowy tytuł i wyjątkowe nagrody w konkursie Czas na rybę! W obu kategoriach – uczniowie szkół gastronomicznych oraz profesjonaliści – wystąpi po sześć dwuosobowych drużyn. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Karp w roli głównej
Zadanie to przygotować danie główne, w którym karp opolski będzie niekwestionowaną gwiazdą talerza. Organizatorzy zadbali o detale – jeśli w recepturach pojawią się produkty tłuszczowe, uczestnicy sięgną po oleje od partnera konkursu, firmy Bunge, a ich dzieła zostaną podane na eleganckiej porcelanie Lubiana.
Jury oceni potrawy przede wszystkim pod względem smaku, ale równie ważne będą: technika kulinarna, kreatywność w duchu zero waste, prezentacja, praca zespołowa oraz umiejętne wykorzystanie karpia.
O co walczą uczestnicy?
Stawka jest naprawdę wysoka. Profesjonaliści mają szansę zdobyć 10 000 zł oraz odbyć niezwykłą podróż do Włoch – zwiedzanie fabryki pieców Unox. Zwycięzcy będą mogli również odbyć staż w Hotelu Langaholt na Islandii.
Uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o nagrody o łącznej wartości 2 500 zł oraz tygodniowy staż w renomowanej gdańskiej Restauracji Piwna47, dwukrotnie wyróżnionej w przewodniku Michelin.
Uczestnicy – młode talenty i mistrzowie kuchni
3 października 2025 – uczniowie
Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk – laureatki ubiegłorocznej edycji „Czas na rybę!”, Technikum nr 2 im. KEN, Wodzisław Śląski
Paulina Karmelita i Julia Ruszkowska, ZSCKR, Powiercie
Oliwia Wegner i Nikodem Budnik, ZSCKR im. M. Drzymały, Brzostowo
Tomasz Bigda i Hlib Fedorov, ZSG nr 1, Kraków
Julia Kudzińska i Miłosz Nowak, Zespół Szkół, Sierakowo
Amelia Słanek i Anna Wysocka, ZS nr 7, Tychy
4 października 2025 – profesjonaliści
Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania, Restauracja Kuźnia Smaków, Kopalnia Złota, Złoty Stok
Paweł Ferenc i Sylwia Defińska, Restauracja Domolo, Dąbrowa Górnicza
Kamil Tomczak i Jakub Warszewski, Restauracja Belle Epoque, Kalisz
Bartosz Rosa i Jacek Woźny, Restauracja The Time, Poznań
Krzysztof Wlazło i Kamil Marques, Winogrono, Grodzisk Mazowiecki
Dariusz Chojnacki i Konrad Tomaszewski, Hotel Blow up Hall, Restauracja arte, Poznań
Kto będzie oceniał?
Jury uczniów: Krzysztof Klimaszewski, Kurt Scheller, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski, Marcin Soból, Jarek Uściński, Jarek Walczyk, Krzysztof Wierzba.
Jury profesjonalistów: Marcin Bielec, Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Iwona Niemczewska, Marcin Przybysz, Kurt Scheller, Robert Sowa, Paweł Stawicki, Krzysztof Szulborski, Jarosław Uściński.
Smaczna przemiana karpia
Konkurs realizowany jest w ramach projektu „Smaczna przemiana karpia” dofinansowanego z Funduszy Europejskich dla Rybactwa na lata 2021–2027.
źródło: biuro prasowe Czas na rybę!
oprac. H.Handkowska