Czas na rybę – termin nadsyłania zgłoszeń do 15 września

Aktualności

Czas na rybę – termin nadsyłania zgłoszeń do 15 września

13 września 2022

Termin nadsyłania zgłoszeń do konkursu  Czas na rybę  zarówno dla uczniów szkół gastronomicznych jak i profesjonalnych kucharzy to 15 września. Konkurs ten odbędzie się w dniach 1 i 2 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie (woj. opolskie). Jest o co walczyć, bo oprócz atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych, tegoroczna edycja jest nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. 

Głównym tematem konkursu „Czas na rybę!” jest tradycyjnie karp, a dodatkowo uczestnicy tegorocznej rywalizacji muszą wykorzystać w swojej potrawie suszone owoce. Wszystkie szczegóły, regulaminy i formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronie: http://swietokarpia.pl/cnr

Jurorami konkursu dla szefów kuchni będą doświadczeni sędziowie — przedstawiciele czołowych, polskich organizacji gastronomicznych: Iwona Niemczewska, Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Jarek Uściński i Jarek Walczyk.

Rywalizację uczniów szkół gastronomicznych ocenią natomiast doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Euro Toques Polska: Lucyna Haluch, Maria Magdalena Politowicz, Tadeusz Czapla, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski, Artur Piotrowski, Michał Proć i Marcin Soból prezes Euro Toques Polska.

Dla zwycięskiego duetu uczniów przewidziana jest nagroda rzeczowa o wartości do 1800 złotych (po 900 złotych dla uczestnika). Dodatkowo sponsor — Unox Polska — ufundował warsztaty kulinarne z wykorzystaniem pieców tej firmy.

Na szefów kuchni czeka natomiast do podziału 10.000 złotych oraz ufundowana przez Unox Polska wycieczka do Włoch, do znajdującej się w Padwie centrali producenta pieców.

Organizatorami konkursu są: Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”, szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie. Patronem merytorycznym konkursu jest Euro Toques Polska. W tym roku, w organizację przedsięwzięcia włączyła się także Organizacja Producentów Polski Karp S.A.

 

Kontakt z Organizatorami:

Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” – tel. 535 380 010

Edukacja od Kuchni – Kamil Klekowski – tel. 790 247 247