1-2 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie odbyła się 5. edycja konkursu Czas na rybę! Przemysław Szwak i Michał Just wywalczyli pierwsze miejsce i otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Przygotowali danie: Assiette z karpia / emulsja grzybowa/ puree z pietruszki.
Drugie miejsce przypadło Piotrowi Zasadzie i Yatsenko Oleksandrowi. Ich danie to: polędwica z karpia na serowo-kalafiorowym puree, emulsja szczypiorkowa, boczniaki, wędzona czekolada i sos bisque.
A trzecie miejsce Bartoszowi Biały i Karolinie Dąbrowskiej za danie babka z karpia.
Potrawy były oceniane przez jury w składzie: Marcin Soból (przewodniczący), Wojciech Harapkiewicz (juror techniczny), Krzysztof Szulborski (juror techniczny), Tomasz Smoczyk (juror degustacyjny), Krzysztof Gawlik (juror degustacyjny), Iwona Niemczewska (juror degustacyjny), Kurt Scheller (juror degustacyjny), Jarosław Uściński (juror degustacyjny), Jean Bos (juror degustacyjny).
Pierwszego dnia konkursu startowali uczniowie. Pierwsze miejsce przypadło Julii Masierak i Kamili Jarosz z Technikum Lider w Lublinie.
Drugie Łukaszowi Dominiakowi i Rafałowi Dzedzejowi z Gorzowa Wielkopolskiego Technikum nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im Febronii Gajewskiej-Karamać,
a trzecie Piotrowi Dudzie-Klimaszewskiemu i Mikołajowi Matusikowi z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Potrawy były oceniane przez jury w składzie: Lucyna Haluch, Maria Magdalena Politowicz, Tadeusz Czapla, Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marek Namysłowski, Artur Piotrowski, Michal Proc, Marcin Soból.
Głównymi organizatorami konkursu Czas na rybę! są: Rybacka Lokalna Grupa Działania “Opolszczyzna”, Szef Kuchni Kamil Klekowski, Zamek Niemodlin, Euro-Toqes Polska, Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie oraz Polski Karp. Nagrody dodatkowe (wycieczkę do Padwy dla kucharzy i warsztaty dla uczniów) ufundowała firma UNOX Polska.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.
Fot. Good Lookin Food Photography