W pierwszy dzień (5.10) o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyć będą uczniowie szkół gastronomicznych. Natomiast drugiego dnia (6.10) rywalizują szefowie kuchni z całej Polski.
Profesjonaliści:
Zespół z MUSI SUSHI z Lublina (Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak)
Hotel Radisson Blu z Krakowa (Bartosz Lenda, Patryk Studziński)
Restauracja Bajka z Grodźca (Marcin Klich, Kevin Cwielong)
Restauracja Podpromie Anna Pietrasz z Rzeszowa (Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek)
Restauracja Bania z Białki Tarzańskiej (Adrian Rosół, Szymon Szlembarski).
Uczniowie Szkół Gastronomicznych:
Zespół Szkół Rolniczych im. T. Kościuszki w Namysłowie (Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska)
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim (Daniel Pelechaty, Izabela Uberman)
Zespół Szkół Rolniczych im. T. Kościuszki w Namysłowie (Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska)
Zespół Szkół Ekonomicznych Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wodzisława Śląskiego (Anna Elsner, Sylwia Smyczek)
Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich z Kędzierzyna-Koźle (Julia Lerch, Julia Myszka).
Produktem obowiązkowym jest karp i maślanka z OSM Olesno.
W jury dla profesjonalistów zobaczymy:
Marcin Soból – przewodniczący
Jury dla uczniów:
Walentyna Jałocha – przewodniczący
Jacek Dutka
Tomasz Buchcik
Leszek Kawa
Organizatorem konkursu jest Rybacka Lokalna Grupa Działania Opolszczyzna (RLGD Opolszczyzna) oraz Kamil Klekowski, szef kuchni. Nadzór merytoryczny nad konkursem sprawuje Euro-Toques.